10.01.2019, Saat:23:01
1.Kalpte kasılma sonrasında aortta oluşan basınca ne ad verilir?
A) Diastol
B) Küçük tansiyon
C) Sistol
D) Büyük tansiyon
E) Hipertansiyon
2.İlkyardım yönetmeliği aşağıdaki kurumların hangisi tarafından yayımlanmıştır?
A) Müdahale Dairesi Başkanlığı
B) Sağlık Bakanlığı
C) Sivil Savunma Dairesi Başkanlığı
D) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
E) İyileştirme Dairesi Başkanlığı
3.Damarların direncinde meydana gelen azalma sonrasında ortaya çıkan şok çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anaflaktik şok
B) Distribütif şok
C) Alerjik şok
D) Nörolojik şok
E) Hipovolemik şok
4.Aşağıdaki hangisi ilkyardımcının, ilkyardımda yapması gereken birincil değerlendirme faaliyetlerinden biridir?
A) Çevreden bilgi toplama
B) Dolaşımın değerlendirilmesi
C) Hastaya kimlik bilgilerini sorma
D) Kendini tanıtma
E) Uygun pozisyonu verme
5.Aşağıdakilerden hangisi bedende ısıyı düşüren durumlardan biridir?
A)Piloereksiyon (deride bulunan tüylerin dikleşmesi)
B)Besinlerin yıkılması sonucu enerji elde etme
C) Solunumun artışı
D) Kasların hareketi
E) Kan damarlarının daralması
6.Derinin epidermis tabakasının beslenmesi hangi yol ile gerçekleşir?
A) Endositoz
B) Absorbsiyon
C) Osmoz
D) Kapillar damarlar
E) Difizyon
7.Birinci derecede yanıklar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Sinir uçları tamamen zarar gördüğünden acı hissedilmez.
B)Sıvı kaybına bağlı olarak şok gelişebilir.
C) Hasar epidermistedir.
D) İyileşme sonrası iz kalabilir.
E) Yanan bölgede su dolu kesecikler oluşur.
8.Üçüncü derece donuklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Deri altı yapılar etkilenir.
B) Ödem oluşur.
C) Donmanın en lokal olduğu halidir.
D) Kendiliğinden iyileşir.
E) Soğuk etkiye çok az bir maruziyet vardır.
9.Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasına bağlı ölümlerin sebeplerinden biridir?
A) Sindirim sistemi blokajı
B) Aşırı kusma
C) Felç
D) Dolaşımın durması
E) Sinir sistemi blokajı
10.Örümcek ısırığı ile zehirlenme olgularındaki en önemli belirti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kas seyirmesi
B) Bilinç kaybı
C) Solunum felci
D) Şok
E) Karın ağrısı
11.Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel tehlikelerden biridir?
A) Küf
B) Radyoaktif madde
C) Zehirli mantar
D) Gıda katkısı
E) Parazit
12.Aşağıdakilerden hangisi yılan sokmalarında hastada görülen lokal bulgulardan biridir?
A) Kusma
B) Ateş
C) Terleme
D) Alerjik reaksiyon
E) Deride diş izleri
13.Aşağıdaki sürükleme tekniklerinden hangisi hasta ya da yaralıyı hasarlı bir arabadan çıkarma, merdivenden indirme, tümsek, taşlık bir alandan taşımada kullanılır?
A) Ayak bileklerinden tutarak sürükleme
B) Battaniye ile sürükleme
C) Giysisinden tutarak sürükleme
D) Koltuk altından tutarak sürükleme
E) Yaralıyı boyuna askı yaparak sürükleme
14.Acil sağlık hizmetlerinin müdahale önceliğini dikkate alarak yaptığı sınıflandırmaya göre aşağıdaki vakalardan hangisi “durumu sabit olmayanlar” sınıflamasına dahildir?
A) Nabız alınamayan ciddi kırıklar
B) Basit burkulma
C) Elektrik yanığı
D) Aşırı radyasyona maruziyet
E) Çok büyük doku travması
15.İlkyardım açısından durumu acil olmayan hastaları belirlemek üzere kullanılan renk kodu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sarı
B) Kırmızı
C) Siyah
D) Mavi
E) Yeşil
16.Kandaki karbondioksit miktarının artmasına ne ad verilir?
A) Anemi
B) Hiperemi
C) Hiperkapni
D) Hipokapni
E) Hipoks
17.Aşağıdakilerden hangisi diş temizliği amacıyla kullanılan ürünlerin bileşiminde bulunur?
A) Sodyum perborat
B) Formaldehit
C) Dietil eter
D) Metil alkol
E) Povidon iyot
18.Aşağıdakilerden hangisi çevre hijyeninin amaçlarından biridir?
A) Gıdaların kontaminasyonunun engellenmesi
B) Vücuttan zararlı toksinlerin uzaklaştırılması
C) Geri dönüşümün sağlanması
D) İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması
E)İşletmelerde haşere ve kemiricilerle mücadele edilmesi
19.Hazır ve ev tipi konserve ürünlerde üreyen, toksinleri zehirlenmelere sebep olan mikroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Clostridium botulinum
B) Listeria monocytogenes
C) Salmonella typhi
D) Escherichia coli
E) Streptococcus faecalis
20.Aşağıdakilerden hangisi suyun arıtılmasında yararlanılan işlemlerden biri değildir?
A) Sedimentasyon
B) Koagülasyon
C) Dezenfeksiyon
D) Flotasyon
E) Filtrasyon
D B B B C E C A D E B E D A E C A C A D
A) Diastol
B) Küçük tansiyon
C) Sistol
D) Büyük tansiyon
E) Hipertansiyon
2.İlkyardım yönetmeliği aşağıdaki kurumların hangisi tarafından yayımlanmıştır?
A) Müdahale Dairesi Başkanlığı
B) Sağlık Bakanlığı
C) Sivil Savunma Dairesi Başkanlığı
D) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
E) İyileştirme Dairesi Başkanlığı
3.Damarların direncinde meydana gelen azalma sonrasında ortaya çıkan şok çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anaflaktik şok
B) Distribütif şok
C) Alerjik şok
D) Nörolojik şok
E) Hipovolemik şok
4.Aşağıdaki hangisi ilkyardımcının, ilkyardımda yapması gereken birincil değerlendirme faaliyetlerinden biridir?
A) Çevreden bilgi toplama
B) Dolaşımın değerlendirilmesi
C) Hastaya kimlik bilgilerini sorma
D) Kendini tanıtma
E) Uygun pozisyonu verme
5.Aşağıdakilerden hangisi bedende ısıyı düşüren durumlardan biridir?
A)Piloereksiyon (deride bulunan tüylerin dikleşmesi)
B)Besinlerin yıkılması sonucu enerji elde etme
C) Solunumun artışı
D) Kasların hareketi
E) Kan damarlarının daralması
6.Derinin epidermis tabakasının beslenmesi hangi yol ile gerçekleşir?
A) Endositoz
B) Absorbsiyon
C) Osmoz
D) Kapillar damarlar
E) Difizyon
7.Birinci derecede yanıklar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Sinir uçları tamamen zarar gördüğünden acı hissedilmez.
B)Sıvı kaybına bağlı olarak şok gelişebilir.
C) Hasar epidermistedir.
D) İyileşme sonrası iz kalabilir.
E) Yanan bölgede su dolu kesecikler oluşur.
8.Üçüncü derece donuklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Deri altı yapılar etkilenir.
B) Ödem oluşur.
C) Donmanın en lokal olduğu halidir.
D) Kendiliğinden iyileşir.
E) Soğuk etkiye çok az bir maruziyet vardır.
9.Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasına bağlı ölümlerin sebeplerinden biridir?
A) Sindirim sistemi blokajı
B) Aşırı kusma
C) Felç
D) Dolaşımın durması
E) Sinir sistemi blokajı
10.Örümcek ısırığı ile zehirlenme olgularındaki en önemli belirti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kas seyirmesi
B) Bilinç kaybı
C) Solunum felci
D) Şok
E) Karın ağrısı
11.Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel tehlikelerden biridir?
A) Küf
B) Radyoaktif madde
C) Zehirli mantar
D) Gıda katkısı
E) Parazit
12.Aşağıdakilerden hangisi yılan sokmalarında hastada görülen lokal bulgulardan biridir?
A) Kusma
B) Ateş
C) Terleme
D) Alerjik reaksiyon
E) Deride diş izleri
13.Aşağıdaki sürükleme tekniklerinden hangisi hasta ya da yaralıyı hasarlı bir arabadan çıkarma, merdivenden indirme, tümsek, taşlık bir alandan taşımada kullanılır?
A) Ayak bileklerinden tutarak sürükleme
B) Battaniye ile sürükleme
C) Giysisinden tutarak sürükleme
D) Koltuk altından tutarak sürükleme
E) Yaralıyı boyuna askı yaparak sürükleme
14.Acil sağlık hizmetlerinin müdahale önceliğini dikkate alarak yaptığı sınıflandırmaya göre aşağıdaki vakalardan hangisi “durumu sabit olmayanlar” sınıflamasına dahildir?
A) Nabız alınamayan ciddi kırıklar
B) Basit burkulma
C) Elektrik yanığı
D) Aşırı radyasyona maruziyet
E) Çok büyük doku travması
15.İlkyardım açısından durumu acil olmayan hastaları belirlemek üzere kullanılan renk kodu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sarı
B) Kırmızı
C) Siyah
D) Mavi
E) Yeşil
16.Kandaki karbondioksit miktarının artmasına ne ad verilir?
A) Anemi
B) Hiperemi
C) Hiperkapni
D) Hipokapni
E) Hipoks
17.Aşağıdakilerden hangisi diş temizliği amacıyla kullanılan ürünlerin bileşiminde bulunur?
A) Sodyum perborat
B) Formaldehit
C) Dietil eter
D) Metil alkol
E) Povidon iyot
18.Aşağıdakilerden hangisi çevre hijyeninin amaçlarından biridir?
A) Gıdaların kontaminasyonunun engellenmesi
B) Vücuttan zararlı toksinlerin uzaklaştırılması
C) Geri dönüşümün sağlanması
D) İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması
E)İşletmelerde haşere ve kemiricilerle mücadele edilmesi
19.Hazır ve ev tipi konserve ürünlerde üreyen, toksinleri zehirlenmelere sebep olan mikroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Clostridium botulinum
B) Listeria monocytogenes
C) Salmonella typhi
D) Escherichia coli
E) Streptococcus faecalis
20.Aşağıdakilerden hangisi suyun arıtılmasında yararlanılan işlemlerden biri değildir?
A) Sedimentasyon
B) Koagülasyon
C) Dezenfeksiyon
D) Flotasyon
E) Filtrasyon
D B B B C E C A D E B E D A E C A C A D