21.01.2019, Saat:19:35
1.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı mutfağında yer alan sebze yemeklerinden biri değildir?
A) Kabak ograten
B) Ispanak kavurma
C) Asma kabağı bastısı
D) Soğan kalyesi
E) Patlıcan silkme
2.Osmanlı Dönemi’nde İstanbul halkının büyükbaş hayvan etini tercih etmemesinin en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Büyükbaş hayvanların daha çok tarımda ve süt üretiminde kullanılması
B)Büyükbaş hayvan etinin daha çok gayrimüslimlerce tüketilmesi
C)İstanbul halkının beyaz ete daha fazla rağbet etmesi
D)Büyükbaş hayvan etinin insan bedenine pek yararlı olmadığının düşünülmesi
E) Et fiyatlarının yüksek olması
3.Osmanlı sarayına taşradan gıda maddesi temininde; belirli miktardaki malın ve masraflara karşılık gelen paranın, değiştirilmemek veya başka bir alana kaydırılmamak üzere tahsis edilmesi için bir mala belli bir kaza veya işletmenin bağlanmasına ne ad verilir?
A) Mevâcib
B) Ocaklık
C) İrsâliye
D) Havâle
E) Aşşâb
4.Aşağıdaki kuru baklagillerden hangisinin tüketimi Osmanlı mutfağında 19. yüzyılda yaygınlaşmıştır?
A) Kuru fasulye
B) Bakla
C) Nohut
D) Mercimek
E) Maş
5.“Kavurmalı patlıcan köz” yemeğinde kullanılan koyun-kuzu etine uygulanan ön hazırlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yıkanır, fırınlanır ve dilimlenir.
B) Kıyma yapılır ve kavrulur.
C) Yağları alınır ve haşlanır.
D) İrice doğranır ve külde pişirilir.
E) Kuşbaşı doğranır, yıkanır ve süzülür.
6.Aşağıdakilerden hangisi “patlıcan kayganası” yemeğinde kullanılan malzemelerden biri değildir?
A) Yumurta
B) Safran
C) Fıstık
D) Kuş üzümü
E) Kavrulmuş kıyma
7.Aşağıdakilerden hangisi “Arap aşı” çorbasında kullanılan malzemelerden biri değildir?
A) Karabiber
B) Kuru bamya
C) Arap sumağı
D) Soğan
E) Kırmızıbiber
8.Işgın bitkisinin ekşi tada sahip uzun ve kalın saplarından elde edilen, tıbbî faydaları için tüketilen içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Boza
B) Mahlep
C) Şıra
D) Salep
E) Reybâs
9.“Çilek şurubu”nda kullanılan çileğe uygulanan ön hazırlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Havanda dövülür.
B) Zeytinyağında bekletilir ve süzülür.
C) Sirke ile kaynatılır.
D) Temizlenir ve kabaca doğranır.
E) Süt içerisinde bekletilir.
10.Aşağıdakilerden hangisi, 1793’te kurulan İrâd-ı Cedîd hazinesine gelir sağlamak amacıyla toplanan “zecriye” vergisinin alındığı ürünlerden biri değildir?
A) Rakı
B) Tütün
C) Kahve
D) Şarap
E) Çay
11.Gaspıralı İsmail’in “Türk millî içkisi” olarak nitelediği içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Su
B) Ayran
C) Çay
D) Boza
E) Kahve
12.Aşağıdakilerden hangisi geleneksel Türk kahvesinin özelliklerinden biri değildir?
A) Köpüklü olması
B) Yanında lokum ikram edilmesi
C) Şekerli olması
D) Yanında su ikram edilmesi
E) Telveli olması
13.Osmanlı sarayında kullanılan, yemeğe zehir katıldığında renk değiştirdiği iddia edilen tabak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Seladon
B) Yıldız porseleni
C) Mavibeyaz
D) Fağfuri
E) Avrupa porseleni
14.Aşağıdakilerden hangisi 19.yüzyılda Osmanlı mutfak organizasyonunda ortaya çıkan yeni birimlerden biridir?
A) Kiler-i Hümayun
B) Kuşhane Mutfağı
C) Matbah-ı Has
D) Helvahane
E) Balık mutfağı
15.Aşağıdakilerden hangisi 1574’te Osmanlı sarayı için toplu şekilde mutfak araç gereci alımı yapılmasının sebebidir?
A) Yeni çıkan ürünlere rağbet gösterilmesi
B) Saray nüfusunun birden artması
C)Çıkan bir yangında mutfak malzemelerinin neredeyse tamamının yanması
D) Saraya çok sayıda yabancı elçi gelmesi
E) Sarayın yenilenmek istenmesi
16.Osmanlı sarayında kaşık yapımında kullanılan malzemelerden en pahalı olanı aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Şimşir
B) Abanoz
C) Sandal
D) Şîr-mâhî
E) Şimşir-i ablak
17.Aşağıdaki baharat çeşitlerinden hangisi 19. yüzyılda Osmanlı mutfağına girmiştir?
A) Karabiber
B) Tarçın
C) Yenibahar
D) Kimyon
E) Safran
18. 19.yüzyıl Osmanlı sofra düzeni ve adabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yemekler sofrada içkiyle birlikte servis edilmiştir.
B)Sofrada çatal ve bıçak kullanılmaya başlanmıştır.
C)Yeni sofra düzeni “alafranga” sofra düzeni olarak adlandırılmıştır.
D)Avrupai usulde yemek yeme düzeni Sultan II. Mahmut döneminde tanınmaya başlanmıştır.
E)Osmanlı Saray ve konak sofralarında Avrupa stili porselenler kullanılmıştır.
19.Aşağıdakilerden hangisi 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı mutfak araç-gereçlerinde görülen değişimlerden biridir?
A) Çin porselenlerine yönelik ilginin artması
B) Sedef ve mercan kaşık kullanılması
C) Deri sofra örtülerinin kullanılması
D) Çatal-bıçak kullanılması
E) Gümüş sinilerin yaygınlaşması
20. Aşağıdaki yemek kitaplarından hangisi 19.yüzyıla ait değildir?
A) Miftahü’t- Tabbahin
B) Aşçı Mektebi
C) Ev Kadını
D) Aşçıların Sığınağı
E) Yeni Yemek Kitabı
A D B A E B C E D E B C A E C D C A D B
A) Kabak ograten
B) Ispanak kavurma
C) Asma kabağı bastısı
D) Soğan kalyesi
E) Patlıcan silkme
2.Osmanlı Dönemi’nde İstanbul halkının büyükbaş hayvan etini tercih etmemesinin en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Büyükbaş hayvanların daha çok tarımda ve süt üretiminde kullanılması
B)Büyükbaş hayvan etinin daha çok gayrimüslimlerce tüketilmesi
C)İstanbul halkının beyaz ete daha fazla rağbet etmesi
D)Büyükbaş hayvan etinin insan bedenine pek yararlı olmadığının düşünülmesi
E) Et fiyatlarının yüksek olması
3.Osmanlı sarayına taşradan gıda maddesi temininde; belirli miktardaki malın ve masraflara karşılık gelen paranın, değiştirilmemek veya başka bir alana kaydırılmamak üzere tahsis edilmesi için bir mala belli bir kaza veya işletmenin bağlanmasına ne ad verilir?
A) Mevâcib
B) Ocaklık
C) İrsâliye
D) Havâle
E) Aşşâb
4.Aşağıdaki kuru baklagillerden hangisinin tüketimi Osmanlı mutfağında 19. yüzyılda yaygınlaşmıştır?
A) Kuru fasulye
B) Bakla
C) Nohut
D) Mercimek
E) Maş
5.“Kavurmalı patlıcan köz” yemeğinde kullanılan koyun-kuzu etine uygulanan ön hazırlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yıkanır, fırınlanır ve dilimlenir.
B) Kıyma yapılır ve kavrulur.
C) Yağları alınır ve haşlanır.
D) İrice doğranır ve külde pişirilir.
E) Kuşbaşı doğranır, yıkanır ve süzülür.
6.Aşağıdakilerden hangisi “patlıcan kayganası” yemeğinde kullanılan malzemelerden biri değildir?
A) Yumurta
B) Safran
C) Fıstık
D) Kuş üzümü
E) Kavrulmuş kıyma
7.Aşağıdakilerden hangisi “Arap aşı” çorbasında kullanılan malzemelerden biri değildir?
A) Karabiber
B) Kuru bamya
C) Arap sumağı
D) Soğan
E) Kırmızıbiber
8.Işgın bitkisinin ekşi tada sahip uzun ve kalın saplarından elde edilen, tıbbî faydaları için tüketilen içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Boza
B) Mahlep
C) Şıra
D) Salep
E) Reybâs
9.“Çilek şurubu”nda kullanılan çileğe uygulanan ön hazırlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Havanda dövülür.
B) Zeytinyağında bekletilir ve süzülür.
C) Sirke ile kaynatılır.
D) Temizlenir ve kabaca doğranır.
E) Süt içerisinde bekletilir.
10.Aşağıdakilerden hangisi, 1793’te kurulan İrâd-ı Cedîd hazinesine gelir sağlamak amacıyla toplanan “zecriye” vergisinin alındığı ürünlerden biri değildir?
A) Rakı
B) Tütün
C) Kahve
D) Şarap
E) Çay
11.Gaspıralı İsmail’in “Türk millî içkisi” olarak nitelediği içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Su
B) Ayran
C) Çay
D) Boza
E) Kahve
12.Aşağıdakilerden hangisi geleneksel Türk kahvesinin özelliklerinden biri değildir?
A) Köpüklü olması
B) Yanında lokum ikram edilmesi
C) Şekerli olması
D) Yanında su ikram edilmesi
E) Telveli olması
13.Osmanlı sarayında kullanılan, yemeğe zehir katıldığında renk değiştirdiği iddia edilen tabak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Seladon
B) Yıldız porseleni
C) Mavibeyaz
D) Fağfuri
E) Avrupa porseleni
14.Aşağıdakilerden hangisi 19.yüzyılda Osmanlı mutfak organizasyonunda ortaya çıkan yeni birimlerden biridir?
A) Kiler-i Hümayun
B) Kuşhane Mutfağı
C) Matbah-ı Has
D) Helvahane
E) Balık mutfağı
15.Aşağıdakilerden hangisi 1574’te Osmanlı sarayı için toplu şekilde mutfak araç gereci alımı yapılmasının sebebidir?
A) Yeni çıkan ürünlere rağbet gösterilmesi
B) Saray nüfusunun birden artması
C)Çıkan bir yangında mutfak malzemelerinin neredeyse tamamının yanması
D) Saraya çok sayıda yabancı elçi gelmesi
E) Sarayın yenilenmek istenmesi
16.Osmanlı sarayında kaşık yapımında kullanılan malzemelerden en pahalı olanı aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Şimşir
B) Abanoz
C) Sandal
D) Şîr-mâhî
E) Şimşir-i ablak
17.Aşağıdaki baharat çeşitlerinden hangisi 19. yüzyılda Osmanlı mutfağına girmiştir?
A) Karabiber
B) Tarçın
C) Yenibahar
D) Kimyon
E) Safran
18. 19.yüzyıl Osmanlı sofra düzeni ve adabı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yemekler sofrada içkiyle birlikte servis edilmiştir.
B)Sofrada çatal ve bıçak kullanılmaya başlanmıştır.
C)Yeni sofra düzeni “alafranga” sofra düzeni olarak adlandırılmıştır.
D)Avrupai usulde yemek yeme düzeni Sultan II. Mahmut döneminde tanınmaya başlanmıştır.
E)Osmanlı Saray ve konak sofralarında Avrupa stili porselenler kullanılmıştır.
19.Aşağıdakilerden hangisi 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı mutfak araç-gereçlerinde görülen değişimlerden biridir?
A) Çin porselenlerine yönelik ilginin artması
B) Sedef ve mercan kaşık kullanılması
C) Deri sofra örtülerinin kullanılması
D) Çatal-bıçak kullanılması
E) Gümüş sinilerin yaygınlaşması
20. Aşağıdaki yemek kitaplarından hangisi 19.yüzyıla ait değildir?
A) Miftahü’t- Tabbahin
B) Aşçı Mektebi
C) Ev Kadını
D) Aşçıların Sığınağı
E) Yeni Yemek Kitabı
A D B A E B C E D E B C A E C D C A D B