21.01.2019, Saat:19:40
1.“Grappa” nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Peynir çeşidi
B) Meze
C) Likör çeşidi
D) Pizza hamuru
E) Et yemeği
2.Fransız mutfak kültüründe koyu, güçlü ve kavrulmuş kahvenin süt ile hazırlanması anlamında kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Café au Lait
B) Bisque
C) Blanch
D) Bouquet Garni
E) Artisan
3.Yumurta, şeri, limon ve bazen de badem kullanılarak muhallebi kıvamında yapılan eski İngiliz tatlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Viands
B) Wolke
C) Manchet
D) Posset
E) Potted Char
4.İspanyolların peynir ve tereyağı gibi süt ürünlerinin üretimini öğrettikleri ve Araplardan öğrendikleri mutfakla ilgili özel bilgileri aktardıkları millet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kanadalılar
B) Meksikalılar
C) Romanyalılar
D) Amerikalılar
E) Polonyalılar
5.Aşağıdaki Fransız bölgelerinden hangisinin mutfak uygulamaları ve ürünleri Kanada mutfağında daha fazla etkilidir?
A) Normandiya
B) Martinique
C) Fransız Guyanası
D) Bretonya
E) Cote d’Azu
6.Antik İsveç döneminden beri uygulanan tuz, şeker, dereotu karışımı içerisinde kürlenmiş somona ne ad verilir?
A) Sima
B) Leverpostej
C) Miammi
D) Blinis
E) Gravlax
7.Güney Rusya’da meşhur olan ulusal yiyecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Krep
B) Shchi
C) Ucha
D) Borsch çorbası
E) Kvass
8.Finlandiya yemeklerinin genel olarak hazırlanış biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kızartma
B) Buğulama
C) Haşlama
D) Izgara
E) Kurutma
9.Haiti Mutfağında bir çeşit turşu olarak kullanılan besin aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiambre
B) Gallo pinto
C) Pan-bon
D) Pikliz
E) Poutine
10.Finlandiya mutfağına özgü bir kavram olan “pasha” aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yulaflı süttür.
B) Peynirli kektir.
C) Sütlü muhallebidir.
D) Patates yemeğidir.
E) Izgara balıktır.
11.Mısırdan yapılan ve bir tür içecek olan “Atol” aşağıdaki mutfak kültüründen hangisine aittir?
A) Guetamala
B) Jamaika
C) Cajun ve Creole
D) Kosta Rika
E) Haiti
12.Bitkisel yağda kızartılmış patateslerin üzerine rendelenmiş çedar peyniri serptikten sonra fırınlanan ve ilikli dana etinden yapılan sosla servis edilen “poutine” aşağıdaki ülkelerden hangisine ait bir yemektir?
A) Jamaika
B) Kanada
C) Amerika
D) Kosta Rika
E) Guatemala
13.Meksika mutfağında sıklıkla kullanılan ve hemen ısınmasıyla bilinen topraktan yapılmış kâselere ne ad verilir?
A) Molcajete
B) Tejolote
C) Comal
D) Molinillo
E) Cazuela Mole
14.Meksika mutfağının en çok bilinen sucuk/sosis türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Chorizos
B) Guacamole
C) Sofreir
D) Quesadilla
E) Moler
15.Güney Amerika ülke mutfaklarındaki öğünler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Arjantinde ağır bir kahvaltı yapılır, öğle ve akşam yemekleri önemsizdir.
B)Günümüzde Venezuella’da öğlen yemeği akşam yemeğinden daha önemlidir.
C)Bolivya mutfağı çok zengin olup sabah kahvaltısı ve akşam yemeği önemlidir.
D)Brezilyalılar için en önemli öğün akşam yemeği olup yemeği mutlaka papaya meyvesiyle sonlanır.
E)Venezuella’da sabah kahvaltısı ekmek, tereyağı, reçel yanında kahve şeklindedir.
16.Güney Amerika ülkeleri mutfağına özgü yiyecekler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Brezilya’da çok zengin tatlı ve pasta kültürü vardır.
B)Mayaların çeşitli gıdaları saklamak için uyguladıkları yöntem közleme ve gıdaların arasına kum-kireç serpmeleriydi.
C)Şili dünyanın en büyük kahve üreticilerindendir.
D)İnkalar’da Mayalar gibi mısırı çok tüketir, ekmek, çorba ve alkollü içecek yapımında kullanırlardı.
E)Bolivya mutfağında et ve patates çok kullanılan gıdalardır.
17.Kuzey Meksika’nın başlıca hamur ögesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Quesadilla
B) Tacos
C) Tortilla
D) Flautas
E) Burrito
18.Bilinen kıtalararası tarımsal ürün hareketliliğine göre Avrupa kıtasından Amerika’ya gelen ürün aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manyok
B) Vanilya
C) Bezelye
D) Balkabağı
E) Zeytin
19.Şili mutfağı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Şili mutfağına buğday, domuz, sığır, koyun ve tavuk eti Fransızların etkisiyle gelmiştir.
B)Şili mutfağının temel ögelerini ülkenin topografik yapısı belirlemiştir.
C)İtalyan göçmenler Şili mutfağına pastacılık sanatını getirmişlerdir.
D)Almanların Şili mutfağına etkisi bulunmamıştır.
E)Şili mutfağına patates, mısır, fasulye ve deniz ürünleri İtalyanların hediyesi olmuştur.
20.Guacamole sosunun ana maddesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Patlıcan
B) Sarımsak
C) Kırmızı acı biber
D) Avokado
E) Soğan
C A D B A E D C D B A B E A E C C E B D
A) Peynir çeşidi
B) Meze
C) Likör çeşidi
D) Pizza hamuru
E) Et yemeği
2.Fransız mutfak kültüründe koyu, güçlü ve kavrulmuş kahvenin süt ile hazırlanması anlamında kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Café au Lait
B) Bisque
C) Blanch
D) Bouquet Garni
E) Artisan
3.Yumurta, şeri, limon ve bazen de badem kullanılarak muhallebi kıvamında yapılan eski İngiliz tatlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Viands
B) Wolke
C) Manchet
D) Posset
E) Potted Char
4.İspanyolların peynir ve tereyağı gibi süt ürünlerinin üretimini öğrettikleri ve Araplardan öğrendikleri mutfakla ilgili özel bilgileri aktardıkları millet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kanadalılar
B) Meksikalılar
C) Romanyalılar
D) Amerikalılar
E) Polonyalılar
5.Aşağıdaki Fransız bölgelerinden hangisinin mutfak uygulamaları ve ürünleri Kanada mutfağında daha fazla etkilidir?
A) Normandiya
B) Martinique
C) Fransız Guyanası
D) Bretonya
E) Cote d’Azu
6.Antik İsveç döneminden beri uygulanan tuz, şeker, dereotu karışımı içerisinde kürlenmiş somona ne ad verilir?
A) Sima
B) Leverpostej
C) Miammi
D) Blinis
E) Gravlax
7.Güney Rusya’da meşhur olan ulusal yiyecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Krep
B) Shchi
C) Ucha
D) Borsch çorbası
E) Kvass
8.Finlandiya yemeklerinin genel olarak hazırlanış biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kızartma
B) Buğulama
C) Haşlama
D) Izgara
E) Kurutma
9.Haiti Mutfağında bir çeşit turşu olarak kullanılan besin aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiambre
B) Gallo pinto
C) Pan-bon
D) Pikliz
E) Poutine
10.Finlandiya mutfağına özgü bir kavram olan “pasha” aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yulaflı süttür.
B) Peynirli kektir.
C) Sütlü muhallebidir.
D) Patates yemeğidir.
E) Izgara balıktır.
11.Mısırdan yapılan ve bir tür içecek olan “Atol” aşağıdaki mutfak kültüründen hangisine aittir?
A) Guetamala
B) Jamaika
C) Cajun ve Creole
D) Kosta Rika
E) Haiti
12.Bitkisel yağda kızartılmış patateslerin üzerine rendelenmiş çedar peyniri serptikten sonra fırınlanan ve ilikli dana etinden yapılan sosla servis edilen “poutine” aşağıdaki ülkelerden hangisine ait bir yemektir?
A) Jamaika
B) Kanada
C) Amerika
D) Kosta Rika
E) Guatemala
13.Meksika mutfağında sıklıkla kullanılan ve hemen ısınmasıyla bilinen topraktan yapılmış kâselere ne ad verilir?
A) Molcajete
B) Tejolote
C) Comal
D) Molinillo
E) Cazuela Mole
14.Meksika mutfağının en çok bilinen sucuk/sosis türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Chorizos
B) Guacamole
C) Sofreir
D) Quesadilla
E) Moler
15.Güney Amerika ülke mutfaklarındaki öğünler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Arjantinde ağır bir kahvaltı yapılır, öğle ve akşam yemekleri önemsizdir.
B)Günümüzde Venezuella’da öğlen yemeği akşam yemeğinden daha önemlidir.
C)Bolivya mutfağı çok zengin olup sabah kahvaltısı ve akşam yemeği önemlidir.
D)Brezilyalılar için en önemli öğün akşam yemeği olup yemeği mutlaka papaya meyvesiyle sonlanır.
E)Venezuella’da sabah kahvaltısı ekmek, tereyağı, reçel yanında kahve şeklindedir.
16.Güney Amerika ülkeleri mutfağına özgü yiyecekler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Brezilya’da çok zengin tatlı ve pasta kültürü vardır.
B)Mayaların çeşitli gıdaları saklamak için uyguladıkları yöntem közleme ve gıdaların arasına kum-kireç serpmeleriydi.
C)Şili dünyanın en büyük kahve üreticilerindendir.
D)İnkalar’da Mayalar gibi mısırı çok tüketir, ekmek, çorba ve alkollü içecek yapımında kullanırlardı.
E)Bolivya mutfağında et ve patates çok kullanılan gıdalardır.
17.Kuzey Meksika’nın başlıca hamur ögesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Quesadilla
B) Tacos
C) Tortilla
D) Flautas
E) Burrito
18.Bilinen kıtalararası tarımsal ürün hareketliliğine göre Avrupa kıtasından Amerika’ya gelen ürün aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manyok
B) Vanilya
C) Bezelye
D) Balkabağı
E) Zeytin
19.Şili mutfağı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Şili mutfağına buğday, domuz, sığır, koyun ve tavuk eti Fransızların etkisiyle gelmiştir.
B)Şili mutfağının temel ögelerini ülkenin topografik yapısı belirlemiştir.
C)İtalyan göçmenler Şili mutfağına pastacılık sanatını getirmişlerdir.
D)Almanların Şili mutfağına etkisi bulunmamıştır.
E)Şili mutfağına patates, mısır, fasulye ve deniz ürünleri İtalyanların hediyesi olmuştur.
20.Guacamole sosunun ana maddesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Patlıcan
B) Sarımsak
C) Kırmızı acı biber
D) Avokado
E) Soğan
C A D B A E D C D B A B E A E C C E B D