21.01.2019, Saat:19:45
1.Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakınını barındıran ve "tahıl ambarı" olarak adlandırılan bölge aşağıdakilerden hangisidir?
A) İç Anadolu Bölgesi
B) Marmara Bölgesi
C) Ege Bölgesi
D) Akdeniz Bölgesi
E) Karadeniz Bölgesi
2.Taze kavrulmuş buğdayın çekilip öğütülerek tereyağında kavrulup bulamaç haline getirilmesiyle hazırlanan, Van mutfağına ait yöresel yemek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pimpirim aşı
B) Büryan kebabı
C) Mustava
D) Kavut
E) Patile
3."Yumurta dolması" aşağıdaki illerden hangisinin mutfak kültürüne ait bir yemektir?
A) Balıkesir
B) Sakarya
C) Antalya
D) Adana
E) Bolu
4.Aşağıdakilerden hangisi Eskişehir mutfağına ait yemeklerden biridir?
A) Zerde
B) Ayva dolması
C) Yaren kebabı
D) Kıygasa
E) Pelte
5.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yöresel yemeklerin yapımında kullanılan malzemeler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Her türlü tahıl ve bakliyat türü bölgede yaygın olarak kullanılmaktadır.
B)Kişniş, isot, mahlep, kekik bölgede kullanan baharatlardan bazılarıdır.
C)Birçok meyve ve sebze hem taze hem de kuru olarak tüketilmektedir.
D)Bölgede yaygın olarak kullanılan et koyun etidir.
E)Yemeklerin yapımında genellikle sıvı yağ kullanılmaktadır.
6.Aşağıdaki yörelerden hangisinde "kindilik" denilen bir öğün vardır?
A) Trabzon
B) Gümüşhane-Bayburt
C) Bolu-Düzce
D) Kastamonu
E) Ordu
7.Adını yeniliş şeklinden alan “bat” yemeği aşağıdaki Karadeniz illerinden hangisinin yöresel mutfağına aittir?
A) Sinop
B) Artvin
C) Tokat
D) Bartın
E) Samsun
8.Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz Bölgesi'ne özgü yiyeceklerden biri değildir?
A) Kuyu kebabı
B) Vakfıkebir ekmeği
C) Kuymak
D) Akçaabat köftesi
E) Büryan kebabı
9.Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan, Şanlıurfa'da "Biyan balı" olarak da adlandırılan içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Koruk şerbeti
B) Şalgam suyu
C) Mırra
D) Meyan şerbeti
E) Gül çayı
10.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mutfak kültürü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Yemekler sofraya sırayla getirilmektedir.
B)Misafir geldiğinde ev sahibi genellikle hizmet etmek için sofraya oturmamakta ancak misafir ev sahibinin sofraya oturması için ısrar ederse sofraya oturmaktadır.
C)Yemeklerin yanında hangi tür pilavın yenileceği kültürel yapı içinde belirlenmiş ve kuşaklar arasında kural olarak aktarılmıştır.
D)Misafir geldiğinde her zamanki olağan yemeklerden daha fazla çeşit yapılmaktadır.
E)Tatlı ve meyveler, çay ve kahve servisinden sonra ayrı bir sofra olarak sunulmaktadır.
11.Çoğunlukla Doğu Karadeniz’de kullanılan, mutfakta ocak ve fırın özelliğinin bir arada olmasından dolayı hemen hemen her yemeğin pişirildiği, yakıtı odun olan araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tandır
B) Kuzine
C) Elektrikli fırın
D) Taş fırın
E) Tokat kebabı sobası
12.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü çorbalar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Ana yemek olarak kullanılabilir özelliktedirler.
B)Et, bakliyat ve yoğurdun bol miktarda kullanıldığı yemeklerdir.
C) Genellikle koyu kıvamlı hazırlanmazlar.
D) Yapılışları illere göre farklılık gösterebilir.
E)Yoğurtla yapılan çorbalarda kesilmeyi önlemek için un veya yumurta kullanılır.
13.Kavun çekirdeklerinin ezilmesiyle yapılan, İzmir ve yöresinde geleneksel olan içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Koruk şerbeti
B) Sübye
C) Meyan şerbeti
D) Tükenmez şerbeti
E) Pelte şarabı
14.Aşağıdakilerden hangisi İzmir yöresine özgü kahvaltı öğününde tercih edilen yiyeceklerlerden biridir?
A) Kumru sandviç
B) Soğan kavurması
C) Patates buğulama
D) Haşhaşlı ekmek
E) Kete
15.“Pilav takımı” olarak adlandırılan düğün yemekleri aşağıdaki illerden hangisine özgü bir gelenektir?
A) Muğla
B) Aydın
C) Manisa
D) Afyonkarahisar
E) İzmir
16.Ana malzemeleri dövme, kırmızı mercimek, nohut ve patlıcan olan Akdeniz Bölgesi yöresel yemeği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fellah köfte
B) Yoğurt aşı
C) Dövme pilavı
D) Analı-kızlı
E) Patlıcanlı ekşili çorba
17.Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz Bölgesi’ne özgü içeceklerden biri değildir?
A) Kaynar
B) Gül şerbeti
C) Kızılcık şerbeti
D) Ergen şurubu
E) Ravanda şerbeti
18.Akdeniz Bölgesi’nin yiyecek-içecek ritüelleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Burdur’da kütük atma töreninden sonra “dölet” sofrası kurulur.
B) Adana’da ölümün 52. gecesinde “gece yemeği” verilir.
C) Adana ve İçel'de doğum yapan anneye "yağlı ballı" denilen eritilmiş yağ ve bal karışımı verilir.
D)Kahramanmaraş’ta düğünün 4. günü erkeklere “velime” denilen yemek verilir.
E)Antalya’da düğünlerde oğlan evinde “güvey yemeği” verilir.
19.“Kabak helvası” aşağıdaki illerden hangisinin geleneksel tatlılarından biridir?
A) Antalya
B) Mersin
C) Kahramanmaraş
D) Isparta
E) Burdur
20.Yufka ekmekleri saç üzerinde ters yüz etmeye (döndürmeye) yarayan geleneksel mutfak aletine Ege Bölgesi'nde verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çömçe (Çomça)
B) Eysıran (Israngeç)
C) Bişirgeç (Bisligeç)
D) Güdülek (Güdülük)
E) Senit (Sevit)
A D A D E B C E D A B C B A D E C B E C
A) İç Anadolu Bölgesi
B) Marmara Bölgesi
C) Ege Bölgesi
D) Akdeniz Bölgesi
E) Karadeniz Bölgesi
2.Taze kavrulmuş buğdayın çekilip öğütülerek tereyağında kavrulup bulamaç haline getirilmesiyle hazırlanan, Van mutfağına ait yöresel yemek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pimpirim aşı
B) Büryan kebabı
C) Mustava
D) Kavut
E) Patile
3."Yumurta dolması" aşağıdaki illerden hangisinin mutfak kültürüne ait bir yemektir?
A) Balıkesir
B) Sakarya
C) Antalya
D) Adana
E) Bolu
4.Aşağıdakilerden hangisi Eskişehir mutfağına ait yemeklerden biridir?
A) Zerde
B) Ayva dolması
C) Yaren kebabı
D) Kıygasa
E) Pelte
5.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yöresel yemeklerin yapımında kullanılan malzemeler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Her türlü tahıl ve bakliyat türü bölgede yaygın olarak kullanılmaktadır.
B)Kişniş, isot, mahlep, kekik bölgede kullanan baharatlardan bazılarıdır.
C)Birçok meyve ve sebze hem taze hem de kuru olarak tüketilmektedir.
D)Bölgede yaygın olarak kullanılan et koyun etidir.
E)Yemeklerin yapımında genellikle sıvı yağ kullanılmaktadır.
6.Aşağıdaki yörelerden hangisinde "kindilik" denilen bir öğün vardır?
A) Trabzon
B) Gümüşhane-Bayburt
C) Bolu-Düzce
D) Kastamonu
E) Ordu
7.Adını yeniliş şeklinden alan “bat” yemeği aşağıdaki Karadeniz illerinden hangisinin yöresel mutfağına aittir?
A) Sinop
B) Artvin
C) Tokat
D) Bartın
E) Samsun
8.Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz Bölgesi'ne özgü yiyeceklerden biri değildir?
A) Kuyu kebabı
B) Vakfıkebir ekmeği
C) Kuymak
D) Akçaabat köftesi
E) Büryan kebabı
9.Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan, Şanlıurfa'da "Biyan balı" olarak da adlandırılan içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Koruk şerbeti
B) Şalgam suyu
C) Mırra
D) Meyan şerbeti
E) Gül çayı
10.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin mutfak kültürü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Yemekler sofraya sırayla getirilmektedir.
B)Misafir geldiğinde ev sahibi genellikle hizmet etmek için sofraya oturmamakta ancak misafir ev sahibinin sofraya oturması için ısrar ederse sofraya oturmaktadır.
C)Yemeklerin yanında hangi tür pilavın yenileceği kültürel yapı içinde belirlenmiş ve kuşaklar arasında kural olarak aktarılmıştır.
D)Misafir geldiğinde her zamanki olağan yemeklerden daha fazla çeşit yapılmaktadır.
E)Tatlı ve meyveler, çay ve kahve servisinden sonra ayrı bir sofra olarak sunulmaktadır.
11.Çoğunlukla Doğu Karadeniz’de kullanılan, mutfakta ocak ve fırın özelliğinin bir arada olmasından dolayı hemen hemen her yemeğin pişirildiği, yakıtı odun olan araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tandır
B) Kuzine
C) Elektrikli fırın
D) Taş fırın
E) Tokat kebabı sobası
12.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü çorbalar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Ana yemek olarak kullanılabilir özelliktedirler.
B)Et, bakliyat ve yoğurdun bol miktarda kullanıldığı yemeklerdir.
C) Genellikle koyu kıvamlı hazırlanmazlar.
D) Yapılışları illere göre farklılık gösterebilir.
E)Yoğurtla yapılan çorbalarda kesilmeyi önlemek için un veya yumurta kullanılır.
13.Kavun çekirdeklerinin ezilmesiyle yapılan, İzmir ve yöresinde geleneksel olan içecek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Koruk şerbeti
B) Sübye
C) Meyan şerbeti
D) Tükenmez şerbeti
E) Pelte şarabı
14.Aşağıdakilerden hangisi İzmir yöresine özgü kahvaltı öğününde tercih edilen yiyeceklerlerden biridir?
A) Kumru sandviç
B) Soğan kavurması
C) Patates buğulama
D) Haşhaşlı ekmek
E) Kete
15.“Pilav takımı” olarak adlandırılan düğün yemekleri aşağıdaki illerden hangisine özgü bir gelenektir?
A) Muğla
B) Aydın
C) Manisa
D) Afyonkarahisar
E) İzmir
16.Ana malzemeleri dövme, kırmızı mercimek, nohut ve patlıcan olan Akdeniz Bölgesi yöresel yemeği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fellah köfte
B) Yoğurt aşı
C) Dövme pilavı
D) Analı-kızlı
E) Patlıcanlı ekşili çorba
17.Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz Bölgesi’ne özgü içeceklerden biri değildir?
A) Kaynar
B) Gül şerbeti
C) Kızılcık şerbeti
D) Ergen şurubu
E) Ravanda şerbeti
18.Akdeniz Bölgesi’nin yiyecek-içecek ritüelleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Burdur’da kütük atma töreninden sonra “dölet” sofrası kurulur.
B) Adana’da ölümün 52. gecesinde “gece yemeği” verilir.
C) Adana ve İçel'de doğum yapan anneye "yağlı ballı" denilen eritilmiş yağ ve bal karışımı verilir.
D)Kahramanmaraş’ta düğünün 4. günü erkeklere “velime” denilen yemek verilir.
E)Antalya’da düğünlerde oğlan evinde “güvey yemeği” verilir.
19.“Kabak helvası” aşağıdaki illerden hangisinin geleneksel tatlılarından biridir?
A) Antalya
B) Mersin
C) Kahramanmaraş
D) Isparta
E) Burdur
20.Yufka ekmekleri saç üzerinde ters yüz etmeye (döndürmeye) yarayan geleneksel mutfak aletine Ege Bölgesi'nde verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çömçe (Çomça)
B) Eysıran (Israngeç)
C) Bişirgeç (Bisligeç)
D) Güdülek (Güdülük)
E) Senit (Sevit)
A D A D E B C E D A B C B A D E C B E C