AÖF - Açıköğretim - Ders Notları - Çıkmış Sorular

Tam Versiyon: DÜNYA MUTFAKLARI-II 2017 FİNAL ÇIKMIŞ SORULARI
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
1.Genellikle tavuk ve ördek etinin yanında kırmızı biber, karabiber, pirinç sirkesi, soya sosu vb. baharat ve tatlandırıcıların bol miktarda kullanıldığı Çin mutfağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yue mutfağı
B) Chuan mutfağı
C) Lu mutfağı
D) Min mutfağı
E) Su mutfağı

2.Malzeme seçimi, renk ve şekil uyumunun önemli olduğu; genellikle haşlama, sote ve buharda pişirme yöntemlerinin kullanıldığı Çin mutfağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lu mutfağı
B) Chuan mutfağı
C) Min mutfağı
D) Yue mutfağı
E) Su mutfağı

3.Hint mutfağına yönelik olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Koyun ve keçi eti tüketimi yoğun şekilde görülür.
B)Ülkenin doğusu kuraklık çektiği için tarım yapılamamaktadır.
C)Ülkenin denize kıyısı olan kesimlerinde bolca deniz ürünleri tüketilir.
D)Dağlarda birçok yabani mantar türleri yetişmektedir.
E)Dağlarda siyah kimyon yabani olarak yetişmektedir.

4.Aryan yemek inançları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yemek materyalleri sebze-meyve, süt ve süt ürünleri, baharatlar, et ve alkollü içeceklerdir.
B)Yemekleri hazırlarken pişirme çok temiz olmalıdır.
C)Yemek hazırlanırken mutfaktan çıkılırsa yemeğin saflığının yok olacağına inanılır.
D)O dönemde hazırlanan yemekler suda pişirilenler ve manda yağında pişirilenler olarak ikiye ayrılır.
E) Sadece bedensel işlevler üzerine kuruludur.

5.Japon mutfağı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Çeşnilerin temelini deniz yosunu ve mantarlar oluşturur.
B)Yağ ve baharat kullanımı diğer Doğu Asya ülkelerine kıyasla çok daha azdır.
C)Gıdalar genellikle ya az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilir.
D) En çok kullanılan yağ tereyağıdır.
E) Yemekler genelde sebze ve balık ile yapılır .

6.Soya fasulyesi ezmesi ile hazırlanıp içerisine yeşil soğan, wakame deniz yosunu veya ufak tofu parçaları konulabilen, Japonya’da çok sevilen ve günde üç öğün içilen çorba aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ramen
B) Yudofu
C) Miso çorbası
D) Soba Noodle
E) Udon

7.Aşağıdakilerden hangisi pirinç ya da buğday gibi fermente tahıllarla yapılan ve Kore’nin en eski geleneksel likörlerinden biridir?
A) Nuruk
B) Takju
C) Cendal
D) Quahwat
E) Fujian

8.Tayland mutfağından bir örnek olan muz kızartması yapılırken aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
A) Kakao
B) Vanilya
C) Un
D) Süt
E) Kabartma tozu

9.Tayland mutfağında Hindistan cevizi sütü ve baharatlarla hazırlanan ve üstünde pirinç ile sunulan çorba aşağıdakilerden hangisidir?
A) Banh chung
B) Laksa
C) Nasi briyani
D) Kaeng
E) Nouc mam

10.Vietnam mutfağında özellikle sabahları tüketilen, içerisinde tavuk suyu ve ince, yarı saydam, uzun makarnalar bulunan; içerisine eklenen diğer katkı malzemelerine göre deniz mahsullü, vejetaryen, parça etli, tavuklu gibi çeşitleri bulunan çorba aşağıdakilerden hangisidir?
A) Namul
B) Bulgogi
C) Laksa
D) Satay
E) Pho

11.Bal ve farklı baharatlardan oluşan karışımda marine edilmiş tavuk, sığır ya da koyun etinin ızgara yapılmasıyla hazırlanan ve yanında
salatalık, pirinç ve soğan garnitürü ile servis edilen ünlü Malay yemeği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Satay
B) Laksa
C) Nasi briyani
D) Banh chung
E) Kaeng

12.Dağ/vadi mutfağı, sahil mutfağı ve Beyrut mutfağı olarak isimlendirilen üç değişik mutfak kültürüne sahip Orta Doğu ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kuveyt
B) Irak
C) Lübnan
D) İsrail
E) Bahreyn

13.Kahvaltıda kızartılmış fasulye, soğan ve domatesli yumurta, yassı ekmek ve çayın tercih edildiği Orta Doğu ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yemen
B) İsrail
C) Kuveyt
D) Katar
E) Birleşik Arap Emirlikleri

14.Orta Doğu ülkelerinde mutfakta kullanılan temel araçlardan biri olan, en çok kuzu eti ve sebzelerin pişirilmesinde kullanılan ve topraktan yapılan kaplara ne ad verilir?
A) Güveç
B) Tencere
C) Fırın
D) Izgara
E) Kâse

15.Genellikle Fars mutfağı olarak da bilinen; yiyeceklerin beden ve zihne keyif veren bir sanat olarak kabul edildiği; tatların çoğunluğunun Çin ve Hindistan kökenli olduğu ve en incelikli mutfak olarak kabul edilen mutfak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pakistan
B) Irak
C) Afganistan
D) Suriye
E) İran

16.Kazakistan’da davetlerin ana yemeği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kazkarta
B) Sujuk
C) Beşparmak
D) Samsas
E) Manpar

17.Pakistan mutfağında sirkeli cacık veya yoğurda baharat eklenerek yapılan karışıma ne ad verilir?
A) Toy
B) Assi
C) Kurut
D) Raita
E) Kakmaç

18.Aşağıdakilerden hangisi Afrika’da tercih edilen geleneksel pişirme yöntemlerinden biri değildir?
A) Yağda kızartma
B) Haşlama
C) Kül üzerinde pişirme
D) Kapama
E) Yaprağa sararak buharda pişirme

19.Güney Afrika için önemli olan, sıklıkla yemeklerden önce ya da yemek esnasında servis edilen mısır ekmeğine ne ad verilir?
A) Kwalina
B) Sambals
C) Mealie
D) Fetah
E) Atjar

20.Orta Afrika mutfağında çorbaları yoğunlaştırmak için kullanılan kurutulmuş kavun tohumlarına ne ad verilir?
A) Biltong
B) Egusi
C) Bakliyat
D) Baharat
E) Peri peri

B E B E D C B A D E A C A A E C D D C B