21.01.2019, Saat:20:47
1.Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini etkileyen kimyasal tehlikelerden biri değildir?
A) Hormonlar
B) Dioksinler
C) Nitropirenler
D) Plastikler
E) Poliklorlu bifeniller
2. Kritik kontrol noktasında, kritik limitin dışına çıkıldığı tespit edildiğinde uygulanması gereken işleme ne ad verilir?
A) Risk kontrolü
B) Akış kontrol faaliyeti
C) Düzeltici faaliyet
D) Doğrulama
E) Önlem alma
3. Aşağıdakilerden hangisi ISO:22000 kapsamında gıda zincirinde dolaylı olarak yer alan kuruluşlardan biridir?
A) Ekipman sağlayan kuruluşlar
B) Çiftçiler
C) Depolama ve dağıtım kuruluşları
D) Gıda üreticileri
E) Yem üreticileri
4. Aşağıdakilerden hangisi elma suyu üretiminde kritik kontrol noktalarından biri değildir?
A) Hasat
B) Ayıklama
C) Yıkama
D) Filtrasyon
E) Nakliye
5. Aşağıdakilerden hangisi sucuk üretiminde starter kültür olarak kullanılan mikroorganizmalardan biri değildir?
A) Lactobacillus sakei
B) Escherichia coli
C) Lactobacillus pentosus
D) Kocuria varians
E) Staphylococcus xylosus
6. Yoğurt üretiminin akışında ısıl işlem aşamasından sonra gelen basamak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ön ısıtma
B) Soğutma
C) Fermantasyon
D) Depolama
E) Ambalajlama
7. Aşağıdakilerden hangisi mikrobiyolojik bulaşanlardan biri değildir?
A) Bakteri toksinleri
B) Mikotoksinler
C) Virüsler
D) Parazitler
E) Nitrat
8. Aşağıda verilenlerden hangisi kimyasal bulaşanlardan biri değildir?
A) Ağır metaller
B) Dioksin
C) Polisiklik aromatik hidrokarbonlar
D) Patulin
E) Erusik asit
9. Aflatoksinin bulunma olasılığının en düşük olduğu gıda türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Baharatlar
B) Kuruyemiş
C) Taze meyveler
D) Baklagiller
E) Hayvansal kökenli gıdalar
10. Aşağıda verilen bakterilerden hangisi gıda kaynaklı enfeksiyona neden olmaz?
A) Staphylococcus aureus
B) Salmonella spp.
C) Escherichia coli
D) Listeria monocytogenes
E) Bacillus cereus
11. Civa birikimi daha çok aşağıda verilen ürünlerden hangisinde görülür?
A) Balık
B) Süt
C) Taze-meyve ve sebze
D) Ispanak
E) Mısır
12. Mikotoksinleri üreten mikroorganizmalar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Escherichia coli
B) Listeria monocytogenes
C) Salmonella spp
D) Campylobacter jejuni
E) Aspergillus spp.
13. Aşağıda verilenlerden hangisi mikotoksinlerle kontamine olmuş gıda ve yem maddelerinin insan ve hayvanlar tarafından tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek etkilerden biri değildir?
A) Kanserojenik etki
B) Nörotoksik etki
C) Östrojenik etki
D) Methaemogloninemia etki
E) Teratojenik etki
14. Gıdalara bulaşan mikroorganizmaların gıdanın tüketilmesi ile insanlara bulaşması ve hastalandırıcı etki göstermesine ne ad verilir?
A) İntoksikasyon
B) Gıda bulaşanları
C) Bakteriyosin
D) Enfeksiyon
E) Mikotoksin
15. Aşağıdakilerden hangisi ABD’de gıda kontrolünden sorumlu kuruluşlardan biri değildir?
A) FDA
B) USDA
C) WHO
D) FSIS
E) EPA
16. Kodeks Alimentarius içindeki özel standartlar, ürün veya ürün gruplarına yönelik standartları çalışan komite aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dikey komiteler
B) Yatay komiteler
C) Bölgesel komiteler
D) FAO ad hoc uzman danışma kurulu
E) WHO ad hoc uzman danışma kurulu
17. Uluslararası standart geliştiren ve basımını gerçekleştiren dünyadaki en büyük organizasyon aşağıdakilerden hangisidir?
A) SPS
B) WTO
C) FAO
D) WHO
E) ISO
18. Ulusal gıda komisyonundaki üyelerin görev süresi kaç yıldır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 7
E) 9
19. Aşağıdakilerden hangisi Kodeks Alimentarius Komisyonunda bulunan Bölgesel Komitelere bağlı alt komitelerden biri değildir?
A) Afrika (Fas)
B) Orta doğu (Türkiye)
C) Yakın doğu (Ürdün)
D) Asya (Kore Cumhuriyeti)
E) Avrupa (İsviçre)
20. Aşağıdakilerden hangisi Ankara İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü ana hizmet birimlerinden biri değildir?
A) Mineral Laboratuvarı
B) Fiziksel Analiz Laboratuvarı
C) Risk Analizi Laboratuvarı
D) Kimyasal Analiz Laboratuvarı
E) Mikrobiyoloji Laboratuvarı
D C A E B B E D C A A E D D C A E B B C
A) Hormonlar
B) Dioksinler
C) Nitropirenler
D) Plastikler
E) Poliklorlu bifeniller
2. Kritik kontrol noktasında, kritik limitin dışına çıkıldığı tespit edildiğinde uygulanması gereken işleme ne ad verilir?
A) Risk kontrolü
B) Akış kontrol faaliyeti
C) Düzeltici faaliyet
D) Doğrulama
E) Önlem alma
3. Aşağıdakilerden hangisi ISO:22000 kapsamında gıda zincirinde dolaylı olarak yer alan kuruluşlardan biridir?
A) Ekipman sağlayan kuruluşlar
B) Çiftçiler
C) Depolama ve dağıtım kuruluşları
D) Gıda üreticileri
E) Yem üreticileri
4. Aşağıdakilerden hangisi elma suyu üretiminde kritik kontrol noktalarından biri değildir?
A) Hasat
B) Ayıklama
C) Yıkama
D) Filtrasyon
E) Nakliye
5. Aşağıdakilerden hangisi sucuk üretiminde starter kültür olarak kullanılan mikroorganizmalardan biri değildir?
A) Lactobacillus sakei
B) Escherichia coli
C) Lactobacillus pentosus
D) Kocuria varians
E) Staphylococcus xylosus
6. Yoğurt üretiminin akışında ısıl işlem aşamasından sonra gelen basamak aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ön ısıtma
B) Soğutma
C) Fermantasyon
D) Depolama
E) Ambalajlama
7. Aşağıdakilerden hangisi mikrobiyolojik bulaşanlardan biri değildir?
A) Bakteri toksinleri
B) Mikotoksinler
C) Virüsler
D) Parazitler
E) Nitrat
8. Aşağıda verilenlerden hangisi kimyasal bulaşanlardan biri değildir?
A) Ağır metaller
B) Dioksin
C) Polisiklik aromatik hidrokarbonlar
D) Patulin
E) Erusik asit
9. Aflatoksinin bulunma olasılığının en düşük olduğu gıda türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Baharatlar
B) Kuruyemiş
C) Taze meyveler
D) Baklagiller
E) Hayvansal kökenli gıdalar
10. Aşağıda verilen bakterilerden hangisi gıda kaynaklı enfeksiyona neden olmaz?
A) Staphylococcus aureus
B) Salmonella spp.
C) Escherichia coli
D) Listeria monocytogenes
E) Bacillus cereus
11. Civa birikimi daha çok aşağıda verilen ürünlerden hangisinde görülür?
A) Balık
B) Süt
C) Taze-meyve ve sebze
D) Ispanak
E) Mısır
12. Mikotoksinleri üreten mikroorganizmalar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Escherichia coli
B) Listeria monocytogenes
C) Salmonella spp
D) Campylobacter jejuni
E) Aspergillus spp.
13. Aşağıda verilenlerden hangisi mikotoksinlerle kontamine olmuş gıda ve yem maddelerinin insan ve hayvanlar tarafından tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek etkilerden biri değildir?
A) Kanserojenik etki
B) Nörotoksik etki
C) Östrojenik etki
D) Methaemogloninemia etki
E) Teratojenik etki
14. Gıdalara bulaşan mikroorganizmaların gıdanın tüketilmesi ile insanlara bulaşması ve hastalandırıcı etki göstermesine ne ad verilir?
A) İntoksikasyon
B) Gıda bulaşanları
C) Bakteriyosin
D) Enfeksiyon
E) Mikotoksin
15. Aşağıdakilerden hangisi ABD’de gıda kontrolünden sorumlu kuruluşlardan biri değildir?
A) FDA
B) USDA
C) WHO
D) FSIS
E) EPA
16. Kodeks Alimentarius içindeki özel standartlar, ürün veya ürün gruplarına yönelik standartları çalışan komite aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dikey komiteler
B) Yatay komiteler
C) Bölgesel komiteler
D) FAO ad hoc uzman danışma kurulu
E) WHO ad hoc uzman danışma kurulu
17. Uluslararası standart geliştiren ve basımını gerçekleştiren dünyadaki en büyük organizasyon aşağıdakilerden hangisidir?
A) SPS
B) WTO
C) FAO
D) WHO
E) ISO
18. Ulusal gıda komisyonundaki üyelerin görev süresi kaç yıldır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 7
E) 9
19. Aşağıdakilerden hangisi Kodeks Alimentarius Komisyonunda bulunan Bölgesel Komitelere bağlı alt komitelerden biri değildir?
A) Afrika (Fas)
B) Orta doğu (Türkiye)
C) Yakın doğu (Ürdün)
D) Asya (Kore Cumhuriyeti)
E) Avrupa (İsviçre)
20. Aşağıdakilerden hangisi Ankara İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü ana hizmet birimlerinden biri değildir?
A) Mineral Laboratuvarı
B) Fiziksel Analiz Laboratuvarı
C) Risk Analizi Laboratuvarı
D) Kimyasal Analiz Laboratuvarı
E) Mikrobiyoloji Laboratuvarı
D C A E B B E D C A A E D D C A E B B C