21.01.2019, Saat:21:28
1.Aşağıdakilerden hangisi turizmin ekonomik yapı üzerindeki olumsuz etkilerinden biri değildir?
A)Ulaşım maliyetlerinin yükselmesi
B) Yaşam maliyetinin yükselmesi
C) İstihdamın yükselmesi
D) Yol bakım maliyetlerinin yükselmesi
E) Yabancı iş gücü oranının yükselmesi
2.Canlı varlıkları etkileyen dış tesirlerin tümüne ne ad verilir?
A) Bölge
B) Çevre
C) Lokal
D) Yöre
E) Uzam
3.Ortak görsel bir karakterin ya da ilişkinin paylaşımı yoluyla veya birbirlerine yakın oluşlarıyla gruplanan mekânsal organizasyon alternatiflerine ne ad verilir?
A) Merkezi Organizasyon
B) Kümeli Organizasyon
C) Işınsal Organizasyon
D) Çizgisel Organizasyon
E) Gridal Organizasyon
4.Aşağıdakilerden hangisi tüketici yurttaşlığının özelliklerinden biri değildir?
A)İnsanların, kültürel ürün çeşitliliğine ulaşmada farklı haklara sahip olmaları
B)İnsanların, daha çok mal ve hizmet satın alma güçleri yoluyla yurttaş olmaları
C)İnsanların, farklı toplumlardan gelen tüketim malları çeşitliliğine ulaşmada aynı haklara sahip olmaları
D)Turist olarak her toplumda seyahat edebilmeleri
E)Sınırlar arası hareket etme haklarına sahip olmaları
5.Otellerde özel ziyafetler için kullanılan salona ne ad verilir?
A) Bar
B) Banket
C) Lobi
D) Kafe
E) Animasyon
6.Vasıflı konaklama tesislerinde normal olarak yatak başına kaç personel düşmelidir?
A) 0.4
B) 0.6
C) 1.4
D) 2.3
E) 3.5
7.Aşağıdakilerden hangisi giriş holünde yer alan fonksiyonlardan biri değildir?
A) Müşterinin odaya gönderilmesi
B) Bagaj servisi
C) Çamaşırhane
D) Rezervasyon işleri
E) Oda satışları, kayıt işlemleri
8.Aşağıdakilerden hangisi servis için uygulanan metotlardan biri değildir?
A) Snack bar tipi servis
B) Self servis
C) Kısmi garson servisi
D) Maksimum servis
E) Garson servisi
9.Aşağıdakilerden hangisi tipik banyolu bir yatak ünitesinde bulunmaz?
A) Dolap
B) Yatak odası
C) Banyo
D) Giriş
E) Salon
10.Çay, şeker ve tahıl gibi yiyecek maddeleri aşağıdaki depolardan hangisinde muhafaza edilir?
A) Kuru erzak deposu
B) Teknik depo
C) İçecek deposu
D) Soğuk hava deposu
E) Servis takımları deposu
11.Malzeme miktarı ve çeşidi, depoların düzenlenmesini etkileyen aşağıdaki faktörlerden hangisi ile ilgilidir?
A) Malzemelerin muhafaza şartları
B) Malzeme tedariki
C) Pazara ulaşma imkânları
D) Servis kapasitesi ve menü
E) Depolara ayrılabilecek yer imkânları
12.Aşağıdakilerden hangisi mutfakla yakın ilişkisi olan başlıca hacimlerden umumi mahaller kapsamında değerlendirilir?
A) Yatak katları
B) Koridorlar
C) Diğer servis ve personel hacimleri
D) Müşteri asansörü
E) Restoranlar
13.Önemli bulunmayan ayrıntıları bir kenara bırakarak, ilgisiz olanları aşama aşama ihmal ederek gerçekleştirilen işleme ne ad verilir?
A) Planlama
B) Değerlendirme
C) Kazandırma
D) Somutlama
E) Soyutlama
14.Bir nesnenin zihindeki ve zihne ait tasarımı; soyut düşünme eyleminde kullanılan ve belli bir somutluk ya da soyutluk derecesi sergileyen bir düşünce, fikir ya da ide’ye ne ad verilir?
A) Faktör
B) Eskiz
C) Tasarım
D) Kavram
E) Ana fikir
15.Popüler kültür ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Tüketerek kimlik yaratma arayışının kültürüdür.
B) Bir tüketim ve kullanım kültürüdür.
C) Popüler azınlık tarafından sevilen kültürdür.
D) Satın alınan tarafından yaratılan kültürdür.
E)Sınırları rağbet edilen ile (tercih edilen) çizilen bir kültürdür.
16.Anıtların; tarihi mekânların ve kentsel sitlerin genel etkisini bozan, tarihi ve estetik değer taşımayan eklerden arındırılmasına ne ad verilir?
A) Fonksiyon kazandırma
B) Tamir
C) Değer kazandırma
D) Temizleme
E) İşlevlendirme
17.Nesneleri doğal olmayan boyutlarda, daha küçük, daha büyük ölçeklerde yeniden üreterek modayı tekrar ettikçe eder ama modanın oluşum süreciyle ve bağlantılarıyla ilgili değildir, sadece sonucu kullanır. Yukarıdaki ifade aşağıdaki hangi kavramı tanımlar?
A) Soyutlama
B) Somutlama
C) Tümevarım
D) Tümdengelim
E) Kitsch
18.Değişik uygarlıkların sanat anlayışı, bilim ve teknik düzeyi, sosyal yaşamı hakkında somut veriler sağlayan ve korunmalarında kamu yararı görülen eşya ve yapıtlara ne ad verilir?
A) Kültürel varlık
B) Tarihi değer
C) Nitelik
D) Kalıntı
E) Restorasyon
19. Rekonstrüksiyon ne demektir?
A) Yeniden yapım
B) Temizleme
C) Taşıma
D) Toplama
E) Düzenleme
20.Aşağıdakilerden hangisi turizmin kültürel varlıklar (tarihi mekânlar) üzerindeki olumu etkilerinden biri değildir?
A) Korumaya yönelik yatırımların artması
B)Eski binaların, değerlerini kaybetmeden modern bir görünüme kavuşması
C)Kültürel özelliklerin ticarileşmesi, kültürlerin farklı kültürlerle etkileşimi
D) Sosyokültürel gelişmesi
E) Ekonomik gelişmesi
C B B A B B C D E A D E E D C D E A A C
A)Ulaşım maliyetlerinin yükselmesi
B) Yaşam maliyetinin yükselmesi
C) İstihdamın yükselmesi
D) Yol bakım maliyetlerinin yükselmesi
E) Yabancı iş gücü oranının yükselmesi
2.Canlı varlıkları etkileyen dış tesirlerin tümüne ne ad verilir?
A) Bölge
B) Çevre
C) Lokal
D) Yöre
E) Uzam
3.Ortak görsel bir karakterin ya da ilişkinin paylaşımı yoluyla veya birbirlerine yakın oluşlarıyla gruplanan mekânsal organizasyon alternatiflerine ne ad verilir?
A) Merkezi Organizasyon
B) Kümeli Organizasyon
C) Işınsal Organizasyon
D) Çizgisel Organizasyon
E) Gridal Organizasyon
4.Aşağıdakilerden hangisi tüketici yurttaşlığının özelliklerinden biri değildir?
A)İnsanların, kültürel ürün çeşitliliğine ulaşmada farklı haklara sahip olmaları
B)İnsanların, daha çok mal ve hizmet satın alma güçleri yoluyla yurttaş olmaları
C)İnsanların, farklı toplumlardan gelen tüketim malları çeşitliliğine ulaşmada aynı haklara sahip olmaları
D)Turist olarak her toplumda seyahat edebilmeleri
E)Sınırlar arası hareket etme haklarına sahip olmaları
5.Otellerde özel ziyafetler için kullanılan salona ne ad verilir?
A) Bar
B) Banket
C) Lobi
D) Kafe
E) Animasyon
6.Vasıflı konaklama tesislerinde normal olarak yatak başına kaç personel düşmelidir?
A) 0.4
B) 0.6
C) 1.4
D) 2.3
E) 3.5
7.Aşağıdakilerden hangisi giriş holünde yer alan fonksiyonlardan biri değildir?
A) Müşterinin odaya gönderilmesi
B) Bagaj servisi
C) Çamaşırhane
D) Rezervasyon işleri
E) Oda satışları, kayıt işlemleri
8.Aşağıdakilerden hangisi servis için uygulanan metotlardan biri değildir?
A) Snack bar tipi servis
B) Self servis
C) Kısmi garson servisi
D) Maksimum servis
E) Garson servisi
9.Aşağıdakilerden hangisi tipik banyolu bir yatak ünitesinde bulunmaz?
A) Dolap
B) Yatak odası
C) Banyo
D) Giriş
E) Salon
10.Çay, şeker ve tahıl gibi yiyecek maddeleri aşağıdaki depolardan hangisinde muhafaza edilir?
A) Kuru erzak deposu
B) Teknik depo
C) İçecek deposu
D) Soğuk hava deposu
E) Servis takımları deposu
11.Malzeme miktarı ve çeşidi, depoların düzenlenmesini etkileyen aşağıdaki faktörlerden hangisi ile ilgilidir?
A) Malzemelerin muhafaza şartları
B) Malzeme tedariki
C) Pazara ulaşma imkânları
D) Servis kapasitesi ve menü
E) Depolara ayrılabilecek yer imkânları
12.Aşağıdakilerden hangisi mutfakla yakın ilişkisi olan başlıca hacimlerden umumi mahaller kapsamında değerlendirilir?
A) Yatak katları
B) Koridorlar
C) Diğer servis ve personel hacimleri
D) Müşteri asansörü
E) Restoranlar
13.Önemli bulunmayan ayrıntıları bir kenara bırakarak, ilgisiz olanları aşama aşama ihmal ederek gerçekleştirilen işleme ne ad verilir?
A) Planlama
B) Değerlendirme
C) Kazandırma
D) Somutlama
E) Soyutlama
14.Bir nesnenin zihindeki ve zihne ait tasarımı; soyut düşünme eyleminde kullanılan ve belli bir somutluk ya da soyutluk derecesi sergileyen bir düşünce, fikir ya da ide’ye ne ad verilir?
A) Faktör
B) Eskiz
C) Tasarım
D) Kavram
E) Ana fikir
15.Popüler kültür ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Tüketerek kimlik yaratma arayışının kültürüdür.
B) Bir tüketim ve kullanım kültürüdür.
C) Popüler azınlık tarafından sevilen kültürdür.
D) Satın alınan tarafından yaratılan kültürdür.
E)Sınırları rağbet edilen ile (tercih edilen) çizilen bir kültürdür.
16.Anıtların; tarihi mekânların ve kentsel sitlerin genel etkisini bozan, tarihi ve estetik değer taşımayan eklerden arındırılmasına ne ad verilir?
A) Fonksiyon kazandırma
B) Tamir
C) Değer kazandırma
D) Temizleme
E) İşlevlendirme
17.Nesneleri doğal olmayan boyutlarda, daha küçük, daha büyük ölçeklerde yeniden üreterek modayı tekrar ettikçe eder ama modanın oluşum süreciyle ve bağlantılarıyla ilgili değildir, sadece sonucu kullanır. Yukarıdaki ifade aşağıdaki hangi kavramı tanımlar?
A) Soyutlama
B) Somutlama
C) Tümevarım
D) Tümdengelim
E) Kitsch
18.Değişik uygarlıkların sanat anlayışı, bilim ve teknik düzeyi, sosyal yaşamı hakkında somut veriler sağlayan ve korunmalarında kamu yararı görülen eşya ve yapıtlara ne ad verilir?
A) Kültürel varlık
B) Tarihi değer
C) Nitelik
D) Kalıntı
E) Restorasyon
19. Rekonstrüksiyon ne demektir?
A) Yeniden yapım
B) Temizleme
C) Taşıma
D) Toplama
E) Düzenleme
20.Aşağıdakilerden hangisi turizmin kültürel varlıklar (tarihi mekânlar) üzerindeki olumu etkilerinden biri değildir?
A) Korumaya yönelik yatırımların artması
B)Eski binaların, değerlerini kaybetmeden modern bir görünüme kavuşması
C)Kültürel özelliklerin ticarileşmesi, kültürlerin farklı kültürlerle etkileşimi
D) Sosyokültürel gelişmesi
E) Ekonomik gelişmesi
C B B A B B C D E A D E E D C D E A A C