Forum Gündemi:


Editör
#1
(Son Düzenleme: 11.07.2015, Saat:00:52, Düzenleyen: Editör.) İktisat Tarihi (5-8. Üniteler) Ders Notu

NOT:ALINTIDIR.Paylaşan arkadaşımızın emeğine sağlık

Ünite 5 – Sanayi Devrimi


Modern Ekonomik Büyüme

Sanayi Devrimi ile birlikte dünya tarihinde ilk kez nüfus artışı ile hayat standartlarındaki yükselme birlikte gerçekleşmiştir.
Sanayi öncesi bir ekonomiyi sanayileşmiş bir ekonomiden ayıran en temel özellik refah ve üretkenlik düzeyinin değişmez olmasıdır.
Sanayi öncesi toplulukların kişi başına gelirlerinde ortaya çıkan değişmeleri belirleyen temel faktör nüfusun artış oranıdır. T. Malthus tarafından ortaya konan modele göre sanayi öncesi toplumlarda doğum oranı kişi başına gelirin artan, ölüm oranı ise düşen bir fonksiyonudur. İki oranın birbirine eşit olduğu bir kişi başına gelir seviyesinde nüfusun sabit kaldığı bir denge kurulur. Yeni bir üretim tekniği veya yeni bir kaynağın keşfi ya da yeni bir pazarın açılması gibi herhangi bir nedenle üretim artarsa, kısa dönemde gelirler yükselir. Fakat artan gelir ölüm oranlarını düşürür, doğum oranları ölüm oranlarını aşar ve nüfus artar. Artan nüfusun toprak ve doğal kaynaklar üzerinde yarattığı baskı nedeniyle azalan verimler kuralı nın işlemesi sonucu kişi başına gelirler düşer. Sonuçta yeni denge durumunda gelirler, başlangıçtaki geçimlik düzeyine geri döner. Ortaya çıkan ekonomik büyüme uzun dönemde sadece geçimlik bir gelir düzeyinde yaşayan daha kalabalık bir nüfusa neden olur.
Sanayi öncesi ekonomilerde nüfus ve gelirler arasındaki bu denge yüzünden nüfus artışı ekonomik büyümeyi sınırlamaktaydı. Sanayi Devrimi bu sınırlamayı aşmanın tarihteki tek başarılı örneğini teşkil etmektedir. Böylece nüfus ve hayat standartları arasındaki nüfustaki artışın gelirlerde düşmeye yol açması şeklindeki demir bağ kırıldı. İngiltere’de başlayan ve daha sonra diğer ülkeleri de etkileyen Sanayi Devrimi daha çok insanın daha fazla mal ve hizmet elde etmesini sağlamıştır.
Nitekim 1770-1860 arasında İngiliz nüfusu 3’e katlanmasına rağmen gelirler önemli ölçüde yükselebildi. Sanayi Devrimi bazı yapısal değişmeleri de içeren ve tarihte ilk kez hayat standartlarında kalıcı ve sürekli yükselme sağlayan başarılı bir ekonomik büyüme örneğidir. Simon Kuznets daha önceki büyüme örneklerinden bu önemli farkını vurgulamak için sanayileşmeyi ‘modern ekonomik büyüme’ olarak nitelendirmiştir.
Sanayileşmenin en orijinal örneği İngiltere’de gerçekleşmiştir. İngiltere’deki Sanayi Devrimi, daha sonraki sanayileşme örneklerinden farklı olarak teknoloji transferi ya da sermaye akışı şeklinde dış yardım ve hükümet desteği olmaksızın kendiliğinden ve hür teşebbüs ekonomisi kuralları içinde ortaya çıkmıştı.

TÜMÜNÜ AŞAĞIDAN İNDİREBİLİRSİNİZ.


Ek Dosyalar
.doc   İktisat Tarihi Bahar Dönemi Final Ders Notu (5-6-7-8).doc (Dosya Boyutu: 722.5 KB / İndirme Sayısı: 325)



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Açıköğretim İktisat Okumalı mıyım? Profüsör 2 5,295 25.12.2021, Saat:10:59
Son Yorum: dvrzener
  Uluslararası İktisat Teorisi Ünite 5 Ders Notları (Öğrenci Notu) Şenerbey 0 2,526 20.09.2018, Saat:23:47
Son Yorum: Şenerbey
  Uluslararası İktisat Teorisi Ünite 6 Ders Notları (Öğrenci Notu) Şenerbey 0 2,683 20.09.2018, Saat:23:09
Son Yorum: Şenerbey
  Uluslararası İktisat Teorisi Ünite 7 Ders Notları (Öğrenci Notu) Şenerbey 0 1,839 20.09.2018, Saat:22:50
Son Yorum: Şenerbey
  Uluslararası İktisat Teorisi Ünite 8 Ders Notları (Öğrenci Notu) Şenerbey 0 1,745 20.09.2018, Saat:22:48
Son Yorum: Şenerbey

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:

1 Ziyaretçi