Forum Gündemi:

Editör
#1
MALİYET        YÖNETiMi            5.  ÜNiTE  (MALİYETLERiN  KONTROLÜ  VE  STANDART MALiYETLER  YOLUYLA  SAPMA ANALiZi)
 
SAPMA: Maliyet yönetiminde standart maliyetler ile fiili sonuçlar karşılaştırılarak, fiili sonuçların planlanandan farklılık gösterip göstermediği kontrol edilir. Önceden belirlenen miktara (veya süreye) ya da fiyata (veya ücrete) göre ortaya çıkan herhangi bir farklılık sapma olarak tanımlanır.
STANDARTMA MALiYETLERiN KONTROL AMACIYLA KULLANILMASI: Önceden belirlenmiş veya standart performans düzeyi • Fiili performans düzeyi • Standart ile fiili performansın karşılaştırılması yoluyla sapmaların (farkların) belirlenmesi.
 
STANDART MALiYET SiSTEMiNiN AMAÇLARI:
 
·        Üretim maliyetlerini kontrol altında tutmak
·        Üretim maliyetleri düşürmek,
·        Maliyet farklarını belirleyerek işletmede maliyet bilincini oluşturmak,
·        Maliyet sapması işlemlerini basitleştirmek,
·        Performans değerlemesi yapmak,
·        Mamul ve hizmetlerin satış fiyatlarını saptamak.
 
 Standart maliyetler genellikle dönem başında uzmanlar tarafından belirlenir. • Belirlenen standartlar ile dönem içinde gerçekleşen (fiili) sonuçlar karşılaştırılır. Standartlar — GerçekleŞenler SAPMA
STANDARTLARIN BELiRLENMESi : - istatiksel tekniklerden ve enstri mühendisliği yöntemlerinden yararlanılır.
 
Ø Standartların belirlenmesi işletmede bir ekip işidir.
Ø Maliyet (yönetim) muhasebecisi,Satın alma uzmanı, Endüstri mühendisi, Uretim yöneticisi, insan kaynakları yöneticisi
 
STANDARTLARIN BELiRLENMESi: • DiMM Standartlarının Belirlenmesi • Direkt işçilik Standartlarının Belirlenmesi •Değişken GÜG Sapmalarının Belirlenmesi •Sabit GÜG Sapmalarının Belirlenmesi • Gözden Geçirme • Onay
 
STANDARTLARIN SINIFLANDIRILMASI: 1- iDEAL STANDARTLAR 2-UYGULANABiLiR STANDARTLAR
 
iDEAL STANDARTLAR: En iyi koşullar altında üretimin yapıldığı varsayımına dayanır. Günümüzde az sayıda işletme ideal standartları ölçü olarak kullanmaktadır. Kontrol sisteminde bu yaklaşım kullanıldığında, standartlardan sapmaların çok fazla anlamı kalmamaktadır. Çünkü, bu durumda kabul edilebilir normal verimsizlik unsurlarını da içermesidir. (makinelerin bozulmadığı, malzemelerin zamanında geldiği ve kalifiye işçilerin çalıştığı)
UYGULANABiLiR STANDARTLAR: Sıkı olmakla birlikte, başarılabilir standartlar olarak tanımlanır. Standartlar oluşturulurken; normal çalıŞma koŞulları gözönünde bulundurularak üretimin yapıldığı varsayımına dayanır. Bu sapmalar; normalin dışındaki farklılıklardan oluştuğundan, verimsizliklerin ortaya çıkarılmasında yöneticilerin dikkatini çeker. (elektrik kesintileri; işçilerin hastalandığı, işi yavaşlattığı; malzemenin bozuk olabileceğini kabul eder)


6. ÜNiTE YATIRIM MERKEZLERiNiN BAŞARISINI ÖLÇME VE TRANSFER FiYATLAMASI
 
 
Yatırımın Getiri Oranı; Yöneticilere giderler, brüt kâr oranı ve satış hacminin kontrolü yanında faaliyet varlıklarına yapılan yatırımı da kontrol etmeye olanak sağlamaktır. Ürünün kar marjı ile varlık devir hızını birlikte ele alarak ölçer.
YGO=Kar Marjı x Varlık Devir Hızı--Kar Marjı=Vergi Sonrası Net Kar/Net SatıŞlar--Varlık Devir Hızı=Net Satışlar/OrtaIama Varlıklar
 
Örnek: Yatırımın Getiri Oranı; (Net Kar- 200.000.- TL) (Satışlar 5.000.000.- TL) (Ortalama Varlıklar 1.250.000.- TL) [Kar Marjı-200.OOO/5.OOO 000=0,04] - [ Varlık Devir Hızı-5.OOO.OOO/1.250.OOO =4] - [YGO= 0,04 x 4=%16]
 
Artık Gelir: • Yatırım merkezi yöneticisinin başarısını ölçmede artık gelir yöntemi ile amaç, artık gelir tutarının maksimum yapılmasıdır.
Ekonomik Katma Değer (EVA) • EVA, artık gelire benzer. • Artık gelirden farkı; sadece kârı ve sermayeyi hesaplama şeklindedir.
·EVA=VERGi SONRASI FAALiYET KARI-[AOSMx(TOPLAM VARLIKLAR-DÖNER BORÇLAR)]
·BORCUN VERGi SONRASI MALiYETi = FAiZ ORANI x (1- VERGi ORANI)
 
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti(AOSM) Her bir kaynağın (Öz kaynak veya yabancı kaynak) toplam kaynaklara oranı ile kendi maliyetlerinin çarpımları toplamıdır.
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti(AOSM): %12 faiz oranı üzerinden elde edilen 2.000.000 liralık bir uzun vadeli bo vergi sonrası maliyeti (%20 vergi oranı varsayımı altında) %12 x (I — vergi oranı) ilişkisinden 0,12 x (1-0,20) dan %9,6 olacaktır. Aynı işletmenin
48.000.000 liralık öz kaynağının olduğunu ve öz kaynak maliyeti ise %25 'dir.
 
 
Ekonomik Katma Değer (EVA) • (AOSM, %24,384)-(Vergi sonrası kar, 13.600.000.- TL)-( • Toplam varlıklar, 60.000.000.- TL)-( Cari borçlar, 10.000.000.- TL) ise EVA;
EVA=VERGi SONRASI FAALiYET KARI-[AOSMx(TOPLAM VARLIKLAR-DÖNER BORÇLAR)]
EVA=13.600.000-[0.24384x(60.000.000-10.000.000)] = 13.600.000-12.192.000 = 1.408.000 Sonucun (+) çıkması yatırım merkezi
yöneticisinin başarılığı olduğu şeklinde yorumlanacaktır.
 
-Dengeli Ölçüm Kartı Tekniği: Başarı ölçümünde finansal ve finansal olmayan ölçütlerin dengeli bir biçimde kullanılması gerekmekte. -
-Bu amaçla;
·içsel ve dışsal başarı faktörlerinin tanımlanması
·Kritik başarı faktörlerinin belirlenmesi
·Kritik faktörlerin her biri için performans ölçüleri ve hedeflerin belirlenmesi
·Hedeflerin tüm işletmeye yayılması
·Sonuçların ölçülmesi ve raporlanması gerekmektedir.
Stratejilerin uygulanmasına 4 ENGEL; Vizyon engeli urun hedefinin ve stratejisinin onları uygulamakla sorumlu çalışanlar tarafindan yeterince anlaşılmamış olması (çalışanların sadece %5 î kurum stratejisini anlıyor) • Operasyonel engel bütçeleme, yatırım planlaması gibi yönetim sistemlerinin uzun vadeli stratejik yaklaşımlar ve öğrenme odaklı olmaması (işletmelerin %40 'l bütçelerini kurum stratejileri ile ilişkilendiriyor) • Yönetim engeli üst yönetimin zamanını günlük sorunları çözmek için kullanıp stratejik düşünceye yeterince eğilmemesi (yöneticilerin %85 strateji ile ilgili konulara bir ayda bir saatten daha az vakit ayırıyorlar) • insan engeli insan kaynakları yönetim ve teşvik sistemlerinin strateji ile bağlan kurulmamış olması


ÜNiTE 7 – KARAR ALMA SÜRECiNDE GEÇERLi MALiYETLERiN KULLANILMASI



KARAR: Bir amaca ulaşabilmek için varolan olanak ve koşullara göre çeşitli olası eylemlere ilişkin amaçlar ve araçlar arasından en uygun olanını seçmektir.
KARAR ALMA SÜRECi ADIMLARI; -Problemin tanımlanması -Alternatif davranış şekillerinin belirlenmesi -Alternatiflerin değerIendirilmesi -En iyi alternatifin seçilmesi -Seçilen alternatifin uygulanması -Karar sonuçlarının kontrol edilmesi


 
STRATEJiK PLANLAMA KARARLARI iLE iLiiKiLER
Stratejik Planlama: Uzun dönemli amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmak için planların hazırlanması Stratejik Planlama Kararları ile: Değişen koşullara uyum sağlanması, kaliteli ürünlerin üretilmesi, rekabet üstünlüğü sağlamak amaçlanmaktadır.
Stratejik Kararlar; üst yönetimi ilgilendirmektedir. Kritik etkiye sahip, karmaşık, tekrarlanmayan, uzun dönemli ve geniş etki alanına sahiptir
YÖNETSEL KONTROL KARARLARI iLE iLiiKiLER;
Yönetsel kontrol kararları: işletme faaliyetlerinin kontrolü için temel yapıyı oluşturan kararlardır.
Yönetsel kontrol kararları stratejik kararlara uygun olmalı ve faaliyetsel kontrol kurallarına kılavuzluk etmelidir. Yönetsel kontrol kararları; işletme faaliyetlerine ilişkin programların, standartların, bütçelerin ve değişik kontrol aktivitelerinin düzenlenmesini gerektirmektedir.





FAALiYETSEL KONTROL KARARLARI iLE iLiiKiLER; Faaliyetsel kontrol kararları: Teknik faaliyetler üzerinde yoğunlaşan, alt düzey yöneticilerin aldığı kararlardır. Bireysel işlere ve projelere uygulanmaktadır.
Faaliyetsel kontrol kararları. hammadde kullanımını azaltma işgücü verimliliğini artırmak, ekonomik sipariş miktarlarının v yeniden sipariş verme düzeylerinin belirlenmesi vb kararlardır.
Karar Seçeneklerinin Değerlendirilmesi -Üretim veya Satın alma -Bölüm Kurma veya Dışarıdan Hizmet Satın alma -Fiyat Artırma veya Ucuz Malzeme Kullanımı
Geçerli Maliyetler -Geleceğe iliŞkin Olma: Tarihi maliyetler geçmişteki kararların bir sonucudur. Bu yüzden gelecekte alınacak kararlar için geçerli değildir. -Alternatifler Arasında Farklılıklar Gösterme: Kararı belirleyecek alternatifler arasında maliye açısından bir farklılık olmalıdır. Maliyet geleceğe yönelik ise ve alternatifler arasında maliyet farklılığı yaratıyorsa bu maliyet Geçerli Maliyettir.
Ek Maliyet Bir seçeneğin seçilmesi durumunda, seçilmeyen seçeneklerle arasındaki maliyet farkı veya toplam maliyetteki artışı ifade eder. iki alternatifle ilgili geleceğe yönelik gelirler arasındaki fark da EK GELiR olarak adlandırılır.
Fırsat Maliyeti(Alternatif Maliyet) Seçeneklerden birinin seçilmesi durumunda, vazgeçilen seçeneğin sağlayacağı faydanın net tutarıdır. Muhasebeleştirilmez ancak karar alma sürecinde önemli bir yeri vardır.
BatmıŞ Maliyetler(Batık Maliyetler)
-Alınan kararlardan etkilenmeyen, dolayısıyla karar alma sürecinde gözönünde bulundurulma gerekmeyen maliyetlerdir.
-Muhasebeleştirilmez ancak karar alma sürecinde önemli bir yeri vardır.
-Geçerli maliyet niteliğini taşmayan maliyetler Batmış Maliyet niteliğindedir.
[img=666x13]file:///C:/Users/alide/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif[/img]-Sabit maliyetler genellikle batmış maliyet niteliğindedir. -Değişken maliyetler de batmış maliyet olabilir.
-Üretimin arttırılmasına ilişkin bir kararda; sabit maliyetler batmış, değişken maliyetler ise ek maliyet kabul edilmektedir.
-Tam kapasitede çalıştığı halde talebi karşılanamayan bir işletmede, satış fiyatının arttırılması kararı, faaliyet hacminde herhangi herhangi bir değişikliğe yol açmıyorsa, böyle bir kararda hem sabit hem de değişken maliyetler batmış maliyet olarak değerIendirilir.
-Daha önce satın alınmış bir makinenin maliyeti batmış bir maliyet olduğu gibi, bu makineye ait amortismanlarda batmış maliyet olarak değerIendirilir. (Tarihi maliyetler)
FiYATLAMA AMAÇLAR: işletmeler belirli bir mamul için fiyatlarım belirlerken; • Cari kârın en çoklanmaşı, • Hedef kâr (yatırımın kârlılık oranı), • Pazar payı (pazara derinliğine girme) • Satış gelirlerinin en çoklanması, • Pazarın kaymağını alma.
Fiyatlama Kararını Etkileyen Çıkar Grupları : Aracı kuruluşlar, Rakipler, Üretim faktörleri sahipleri, Devlet, işletmenin diğer bölüm yöneticileri Fiyatlama Kararım Etkileyen Faktörler : Maliyetler, Rakipler, Müşteriler
Fiyatlama Sürecinde Gözönünde Bulundurulması Gereken Faktörler -Mamul, hizmet ya da malın üretim ve satın alma maliyeti, Mamul, hizmet ya da mala olan talep, -Rekabet durumu, -Hedeflenen pazar payı, -Pazarın kaymağını alma ya da pazara derinliğine girme stratejisi, -Pazarlama karmasının diğer unsurları.
Fiyatlama Yöntemleri -Olağan Ürünlerin Fiyatlandırılması -Tam Maliyete Göre Fiyatlama -Değişken Maliyete Göre Fiyatlama -Maliyet Temeline Uygulanacak Yüzdelerin Tespiti ve Uygulanması -Belirlenen Fiyatların Pazar Koşullarının Ayarlanması -Yeni Ürünlerin Fiyatlandırılması -Pazarın Kaymağını Almaya Yönelik Fiyatlandırma Stratejileri -Hedef Maliyetler ve Ürün Fiyatlandırılması



8. ÜNiTE – STRATEJiK MALiYET YÖNETiMi

Stratejik Maliyet Yönetimine iliŞkin Temel Kavramlar
Stratejik Konumlandırma: işletmeler için rekabet üstünlüğü yaratma ve bunu sürdürme çabasıdır
Rekabet üstünlüğü rakiplerle ile aynı düzeyde ya da onlardan daha düşük maliyetle onlarla aynı ya da daha yüksek düzeyde müşteri değeri yaratmaktır. MüŞteri değeri "müşterinin elde ettiği fayda" ile "müşterinin katlandığı maliyet" arasındaki farktır.
Toplam ürün müşterinin satın aldığı üründen elde ettiği görünen ya da görünmeyen faydaların bütünüdür.
MüŞterinin katlandığı maliyet + ürünü satın alma ve tedarik maliyeti + kullanmayı öğrenme maliyetleri + ürünü kullanıma ve bakım maliyeti + elden çıkarma gibi "satınalma sonrası” maliyetlerini içermektedir.
Rekabet üstünlüğünü sağlayabilmek için müŞteri değerinin artırılması, uygun ve doğru bir stratejinin seçimine sıkı sıkıya bağlıdır.
-Maliyet Liderliği Stratejisi -Ürün Farklılaştırma Stratejisi -Odaklanma stratejisi
Maliyet Liderliği Stratejisi Amaç, rakiplerden daha düşük maliyetle, rakiplerle aynı ya da daha yüksek değeri müşteriye sunmaktır. DüŞük maliyet stratejisi müşteri memnuniyetini maksimize ederek müşteri memnuniyetini artırmaktadır. kurulum ücretinin alınmaması, garanti süresinin arttırılması, satış sonrası ürün güncellemeleri yapması...
FarklılaŞma Stratejisi Amaç, müşterinin elde ettiği faydayı artırarak müşteri değerini artırmayı amaçlamaktadır.
-ürün ya da hizmetlerde çeşitli düzenlemeler yapılarak, onu normalden farklı görünen ya da görünmeyen niteliklerinin desteklenmesi ile gerçekleştirilebilir. Yaratılacak bu farklılıklar fonksiyonel, estetik ya da biçimsel olabilir.. mesela, kuruyemiş üreten bir işletmenin paketlerini kilitli açma-kapama yapması.
Odaklanma Stratejisi Amaç, rekabet için bir pazar ya da müşteri segmenti seçilmesi ya da belirli bir segmente öne verilmesidir.
-Cazip görünen müşterileri ya da pazarları seçmek -Firmanın rakiplerinden üstün olduğu segmentleri seçmek -Müşteriler ve coğrafi bölgeler gibi tüm segmentlerin aynı özelliklere sahip olmadığım varsayar.
STRATEJiK MALiYET YÖNETiMiNE iLiiKiN TEMEL KAVRAMLAR
Stratejik Konumlandırma işletmeler için rekabet üstünlüğü yaratma ve bunu sürdürme çabasıdır.
 
Endüstriyel Değer Zinciri Temel hammadde ve kaynaklarının kullanılmasından, niha ürünlerin tamamlanmasına ve nihai müşteriler tarafından tüketilmesine kadar değer yaratan faaliyetlerin birbiriyle bağlantılı bütünüdür.
DER ZiNCiRi ANALiZi Bir firmanın stratejik konumunu güçlendirme hedefiyle iç ve dış bağlantılarınıı tanımlanması ve bunlardan faydalanılmasıdır.
iç Bağlantıların Kurulması=iç Değer Zinciri iç değer zincirinde üretimden önceki ve sonraki faaliyetler tanımlanmalı ve bunların bağlantılan kurularak bunlardan faydalanılmalıdır.
 
 
 
Ş Bağlantıların Kurulması=DıŞ Değer Zinciri Tedarikçi Bağlantıların Kurulması letme içi değer zinciri söz konusu olmasının yanında işletmenin çevresi ile olan bağlantıları da söz konusudur. Dış bağlantıları kurarak, bu bağlantılan yöneterek firmanın ve diğer paydaşların sağladığı fayda da artış sağlamaktır. Bu aşamada özellikle Toplam Kalite Yönetimi öne çıkmaktadır.
tedarikçi değerIendirme ve seçimleri; •ürün kalitesi, 'zamanında teslim, •güvenilirlik, •sürekli gelişim ve 'bütünsel ilişkiler gibi faktörlere dayanmaktadır.
MüŞteri Bağlantıların Kurulması Müşteriler de, tedarikçiler gibi işletmenin stratejik odağında yer almaktadır. -Pazar segmentini (bölümü) seçmek, -Mamul satış fiyatını belirlemek, -Dağıtım kanallarını belirlemek,
Faaliyet temelli tedarikçi maliyetlemesi
-DARI işletmesi, A ve B tedarikçileri ile çalışmaktadır. •DARI işletmesi, bu tedarikçilerden MI ve M2 hammaddeleri talep etmektedir.
-A; iki hammaddeyi B'ye göre daha ucuz vermektedir. B; hammaddeleri zamanında ve hasarsız teslim etmektedir
-işletmenin faaliyetleri; Yeniden iŞleme / Sevk Etme
Ürün YaŞam Seyri Maliyet Yönetimi Bir ürünün üretilme kararının alınmasından piyasadan çekilene kadar ki yaşadığı süreci ifade eder.
Pazarlama yaklaŞımı -Pazara giriş, -Büyüme -Olgunluk -Düşüş (pazardan çekilme)
Üretim yaklaŞımı -Araştırma faaliyetleri,- Planlama faaliyetleri, -Tasarım faaliyetleri -Test faaliyetleri -Üretim faaliyetleri -Lojistik faaliyetleri
Tüketim yaklaŞımı -Satınalma faaliyetleri, -Operasyonel faaliyetler -Bakım Onarım faaliyetleri -Piyasadan çekilme Fiyat=Elde edilme maliyet ( satın alma , işletme ,bakım ve piyasadan çekilme maliyetleri)
Maliyetlerin Azaltılması Pazarlama, üretim ve tüketim yaklaşımlarının her üçü de ürün ve hizmet faydalı üreticilerine olabilecek görüşler sunar. Aslında üreticiler bu üçünden herhangi bir görüşü önemsememe lüksüne sahip değildir.
Stratejik maliyet yönetimini bütünleyen yaklaŞımlar: •Hedef Maliyetleme •Ürün Yaşam Seyri Maliyet Sistemi
Transfer Fiyatlaması •Kıyaslama (Benchmarking) •Kaizen Maliyetleme •Faaliyet Temelli Maliyetleme ve Bütçeleme
Tam Zamanında Üretim Sistemi •Çevre Maliyetleri •Toplam Kalite Maliyetleri •Entelektüel Sermaye •Dengeli Puan Kartı

Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Maliyet Muhasebesi Ünite 1 Ders Notları (Öğrenci Notu) Denizabi 0 1,845 20.09.2018, Saat:17:43
Son Yorum: Denizabi
  İş Sosyal Güvenik Hukuku Final Ders Notu Editör 0 2,527 12.05.2018, Saat:00:39
Son Yorum: Editör
  [Final] Türk Vergi Sistemi Final Doping Editör 1 4,887 11.01.2018, Saat:13:30
Son Yorum: Demet Can
  [Final] Maliyet Muhasebesi Soru Çözme Tekniği Editör 0 4,138 18.10.2017, Saat:01:10
Son Yorum: Editör
  İNDİR Pazarlama Yönetimi Ders Notu Editör 0 5,063 18.06.2016, Saat:03:09
Son Yorum: Editör

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:

1 Ziyaretçi