Forum Gündemi:

Editör
#1
Bilgi Toplumu Ve E-Devlet

3.Ünite

BIT’LERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Bazı Kaynaklarda Bilgisayarların Tarihi Milattan Önceki Manuel Hesaplama Araçlarına, Bazılarında 1600’lü Yıllardaki Blaise Pascal Ve Gottfreid Wilhelm Von Leibniz Tarafından Tasarlanan Mekanik Hesap Makinelerine, Bazılarında İse 1800’lü Yıllarda Charles Xavier Thomas, Charles Babbage Ve Hermann Hollerith Tarafından Geliştirilen Otomatik Hesap Makinelerine Dayandırılmaktadır. Ancak Günümüzde Kullanılan Anlamıyla Bilgisayarların Elektronik Yapısına İlk Yakın Tasarımın Howard Hathaway Aiken Tarafından 1937’de Tasarlanan Mark 1 Olduğunu Söylemek Mümkündür. Mark 1 Yarı Elektronik Devrelerden Oluşmaktaydı.
Çağdaş Bilgisayarların Gelişim Dönemlerini Dört Başlıkta İncelemek Mümkündür. Bunlar:
• 1950’lerde Geliştirilen Ve Lambalı Teknolojiye Dayanan ENIAC Benzeri Birinci Kuşak Bilgisayarlar,
• 1960’larda Geliştirilen Ve Transistör Teknolojisine Dayanan İkinci Kuşak Bilgisayarlar,
• 1970’lerde Geliştirilen, Tümdevre Olarak Da Bilinen Entegre Devre Teknolojilerine Dayanan Ve Kendi Aralarında İletişim Kurabilen Üçüncü Kuşak Bilgisayarlar,
• 1972’den Günümüze Kadar Tasarlanan Ve Mikroçip Teknolojilerine Dayanan Gelişmiş Bilgisayarlardır.
1960’lı Yıllardan Sonra Bilgisayarlarda Elektron Tüplerinin Yerini Transistörler Almıştır.
Not: Bilgisayarlarda Kullanılan Teknolojiler Elektron Tüplerinden Transistörlere, Transistörlerden Entegre Devrelere, Entegre Devrelerden Mikroçiplere Zamanla Küçülüp Hızlanmıştır. Bu Sayede Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Herkesin Her Zaman Ve Her Yerde Ulaşabileceği Düzeye Ulaşmıştır.
Not: İlk Bilgisayar Ağı ABD’de 1970’te Oluşturulan Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı (ARPANET)’Dır.
ARPANET 15 Bilgisayarın Birbirine Bağlanmasıyla Oluşturulmuştur. ARPANET Kurulduktan Sonra İnternetin En Önemli Bileşenlerinden Biri Olarak Değerlendirilen Ve Günümüzde Hala Aktif Bir Şekilde Kullanılan Elektronik Posta (E-Mail) Ortaya Çıkmıştır. İlk E-Mail Sistemi 1972 Yılında Roy Tomlinson Tarafından ARPANET İçin Geliştirilmiştir. Bir Sene Sonra Da Dosya Paylaşımlarını Gerçekleştirmek İçin FTP Protokolü Geliştirilmiştir.
İnternetin Temelini Oluşturan Teknolojilerden Biri Olan İletişim Kontrol Protokolü (TCP) Ve İnternet Protokolü (IP),Ocak 1983 Tarihinde ARPANET’te Kullanılmaya Başlanmıştır. ARPANET Amerikan Hükümetinin Müdahalesiyle Askeri Olmaktan Çıkarılarak Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNET) Olarak Yeniden Yapılandırıldı.
World Wide Web (WWW) Bir Fizik Laboratuarı Olarak İşlev Gören CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)’De Ortaya Çıkmıştır. CERN’de Tim Berners Lee 1989 Yılında Next Marka Bir Bilgisayar Kullanarak Hypertext Markup Language Yani Zengin Metin İşaretleme Dili Olan HTML İşaretleme Dilini Geliştirerek İlk Web Sunucusunu Oluşturdu. Böylece World Wide Web, Diğer Adıyla WWW Teknolojisi Doğmuştur.
WWW Teknolojisi, 30 Nisan 1993 Tarihinde, Telifsiz Olarak İsteyen Herkesin Kullanımına Açılmıştır.
 
 
E-DEVLET ALTYAPISI
Türkiye’de E-Devlet Kapısı, 18 Aralık 2008 Tarihinde Hizmete Açılmıştır.
E-Devlet Portalı
Çalışanlarına Daha Hızlı, Etkin, Verimli Hizmet Sunumunun Gerçekleştirilmesi Amaçlanmaktadır. E-Devlet Portalı Üzerinden Vatandaşlara Sunulan Hizmetleri Beş Başlıkta Sınıflandırmak Mümkündür. Bunlar:
• Ödeme İşlemleri,
• Kurum Ve Kuruluşlara Kısa Yollar,
• Bilgilendirme Hizmetleri,
• Entegre Elektronik Hizmetler,
• Kamu Kurumları Arasında Bilgi Ve Belgelerin Paylaşımıdır.
Gelişmişlik Düzeylerine Göre Kablosuz
Ağ Teknolojileri 1G, 2G, GSM, GPRS, EDGE, 3G, 4G, 4.5G Ve 5G Olarak Sıralanır.
E-Devlet Uygulamalarının Bilgi Yönetiminde Temelde Dört Dijital Etkileşimin Kontrolü Sağlanmaya Çalışılır. Bunlar
1. Devlet İle Devlet Arasındaki Etkileşim,
2. Vatandaş İle Devlet Arasındaki Dijital Etkileşim,
3. Çalışan İle Devlet Arasındaki Dijital Etkileşim Ve
4. İşveren İle Devlet Arasındaki Etkileşimdir.
Dijital Vatandaş (E-Vatandaş)
Dijital Ortamlarda İletişim Kurabilen, Bilgiye Erişebilen, Bilgiyi Kullanabilen, Bilgi Üretip Paylaşabilen, Dijital Ortamlarda Alış Veriş Yapabilen, Dijital Ortamlar Eğitim-Öğretim Hizmetlerine Katılabilen, Bu Ortamlarda Etik Kurallarına Uyan, Hak Ve Sorumluluklarının Bilincinde Olan Kişidir.
Yakın Gelecekte Tamamlanması Planlanan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Projesiyle Bu Yapının Daha Da Güçlenmesi Amaçlanmaktadır. Kent Bilgi Sistemi (KBS), Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Ve Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) Tarafından Oluşturulan Bir Bütündür.
KBS, Kente Ve Vatandaşa Ait Bilgilerin Toplanması, Veritabanına Aktarılması, Veriler Arasındaki İlişkilerin Kurulması, Yönetilmesi Ve Doğru Sorgulamaların Oluşturulmasına Dayanmaktadır.
 
 
 
 
 
E-İhale
E-İhale’nin Temel Amacı, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu Ve 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Uyarınca Tasfiyelik Hâle Gelen Eşyanın Satışlarının Elektronik Ortama Taşınarak Satışlara Katılan Kişi Sayısı İle Rekabetin Daha Da Artırılmasıdır.
Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Merkezî Satın Alma Hizmeti Sunmaktadır
DMO’nun Dışında Kamu İhale Kurumu Da EKAP’ı (Elektronik Kamu Alımları Platformu) Geliştirmiştir.
EKAP İl Bazında İş Zekası Raporları Da Yayınlamaktadır. Bu Platform İle Kamu Kurumları İle İstekliler Arasında, Gerekli Hukuki Süreçler De Tamamlanarak Güvenli Belge Paylaşımına İmkân Sağlanmaktadır
EKAP, Çağdaş Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Ve Kamu Harcamalarında Tasarrufun En Önemli Unsurları Arasında Değerlendirilmiştir.
Diğer Altyapılar
• Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP),
• Ortak Çağrı Merkezi,
• SBSGM İletişim Ve Yardım Merkezi Ve
• Eczane Otomasyon Sistemi.
Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), Günümüz Teknolojik Gelişmelerini Kullanarak, Adalet Bakanlığı Merkez Ve Taşra Teşkilatının, Bağlı Ve İlgili Kuruluşlarının, Adli Ve İdari Tüm Yargı Ve Yargı Destek Birimlerinin Donanım Ve Yazılım Olarak İç Otomasyonunu, Bilgi Otomasyonu Sistemlerini Kurmuş Kamu Kurum Ve Kuruluşları İle Dış Birim Entegrasyonunu Sağlayan Bir Bilişim Sistemidir.
Ortak Çağrı Merkezi Projesi TÜRKSAT Tarafından Yürütülen Bir Projedir. Bu Proje İle Kamu Kurumları İçin Ortak Bir Çağrı Merkezinin Kurulması Amaçlanmaktadır.
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü (SBSGM) Çatısı Altında Bulunan İletişim Ve Yardım Merkezi Projesinde, Müdürlük Tarafından Sağlanan Uygulamaların Yardım Ve Destek Hizmetlerinin Tek Bir Noktadan Yürütülmesi Amaçlanmaktadır.
Eczane Otomasyon Sistemi, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR Ve SSK’nın Bir Araya Gelmesiyle Oluşturulmuş
Sosyal Güvenlik Kurumunun Projesidir. Eczane Otomasyon Sistemi 2006 Yılında Kurulmuştur. Bu Sistem Sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu İle Eczaneler Arasındaki Çevrimiçi İletişim Sağlanmakta Ve Tıbbi Giderler Kurum İle Eczaneler Arasında Doğrudan Çözümlenmektedir.
 
 
 
 
 
 
E-DEVLETİN SUNUM KANALLARI
[img=386x200]file:///C:/Users/TR/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.png[/img]
Bulut Bilişim Teknolojileri
Bu Kavramın Temelleri 1950’lere Dayanmaktadır Ana Bilgisayarın Kaynakları İstemciler İle Paylaşılırdı. İşte Bu Yapı Bulut Bilişimin İlk Örneğini Göstermektedir.
Günümüzde Yaygın Olarak Kullanılan Bulut Bilişim Hizmetlerine Dropbox, Apple’ın İcloud, Google’ın Google Drive Ve Microsoft’un Onedrive Uygulamaları Örnek Verilebilir.
Kamu Kurumlarında Bulut Bilişimin Kullanılması Önemli Bazı Fırsatlar Sunmaktadır. Bu Fırsatlardan Bazıları Şöyledir:
• İzlenebilir Ve Güvenli Bir Teknik Altyapının Oluşturulması,
• Maliyetten Tasarruf Edilmesi,
• Kaynakların Verimli Kullanılması,
• Yüksek Düzeyde Erişim, Paylaşım Ve Yönetim Esnekliği,
• Hizmet Performansında Sürekliliğin Sağlanması Ve
• Kurumların Teknolojiden Çok İş Katmanına Yoğunlaşabilmesi.
Sosyal Medya
Web’te Bilgi Ve Deneyimlerini Paylaşma, Sanal Topluluklar Ve Ağlar Oluşturmasına Neden Olmuştur. Web 2.0 Olarak Da Adlandırılan Sosyal Web Teknolojileri Bilginin Tek Taraflı İletilmesinden Çift Taraflı Ve Eş Zamanlı Bilgi Paylaşımına Olanak Sağlayan Ortam Ve Araçların Ortaya Çıkmasını Sağlamıştır. Günümüzde En Yaygın Kullanılan Sosyal Medya Araç Ve Ortamlarının Başında Facebook Ve Twitter Gelmektedir
 
 
 
 
 
Sosyal Medyanın E-Devletin Bir Sunum Kanalı Olarak Kullanılmasının Avantajlarını Şu Şekilde Sıralamak Mümkündür:
• Daha Fazla Vatandaşa Ulaşılması,
• Bilgi, Haber, Duyuru Ve Bağlantıların Hızlı Bir Şekilde Paylaşılması,
• Düşük Maliyet,
• Geri Bildirimlerin Hızlı Bir Biçimde Alınması,
• Devlet-Vatandaş Etkileşiminin Artırılması,
• Denetim Ve Şeffaflığın Pekiştirilmesi,
• Demokratik Katılımın Teşvik Edilmesi,
• Kamu Hizmetlerinde Kalite Ve Güvenin Tesis Edilmesi.
Mobil Uygulamalar (M-Devlet)
Mobil Devlet Uygulamalarına İki Yöntem İle Erişilebilmektedir. Bunlardan İlki Telefonlarda Yüklü İnternet Tarayıcılarla Erişilebilen WAP (Wireless Application Protocol-Wireless Uygulama Protokolü) Sayfası, Diğeri İse Telefonlara İndirilebilen JAVA Uygulamasıdır. WAP Sayfası, XHTML Destekli Bir WAP Tarayıcısına Sahip Tüm Mobil Cihazlar İle Kullanılabilir. JAVA Uygulaması İse MIDP 2.0 Ve CLDC 1.0 Protokollerini Destekleyen Ve Java Uygulamalarını Çalıştırabilen Cep Telefonlarına İndirilebilmektedir.
E-İMZA UYGULAMALARI
Elektronik İmza Kanunu’nda Yer Alan Şekliyle Elektronik İmza; Başka Bir Elektronik Veriye Eklenen Veya Elektronik Veriyle Mantıksal Bağlantısı Bulunan Ve Kimlik Doğrulama Amacıyla Kullanılan Elektronik Veriyi Tanımlar.
Elektronik İmza (E-İmza), Elektronik Ortamdaki Belgelere İmzalayanın Kim Olduğunun Belirlemesi Amacıyla Eklenen Bir Veri Paketidir. 5070 Sayılı Kanun Uyarınca E-İmza, Islak İmza İle Eşdeğerdedir.
Elektronik İmzayı Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenleri Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
• E-İmza Appleti Tarafından Desteklenen Ayarlamaların Yapılması,
• Akıllı Kart Okuyucu Sürücüsünün İmzalama İşleminin Gerçekleştirileceği Bilgisayara Yüklenmesi,
• Akıllı Kart Sürücüsünün İmzalama İşleminin Gerçekleştirileceği Bilgisayara Yüklenmesi Ve
• Sertifika Sağlayıcı Firma Tarafından Sağlanan Programlar Aracılığı İle Akıllı Karta Giriş Yapılması
Applet Bir Tarayıcı İçerisinde Çalışan Program Parçasıdır. E-İmza Appleti Elektronik İmzalama İşleminin Gerçekleştirildiği Applettir.
Mobil İmza



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Vize] Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 8,373 11.11.2017, Saat:00:53
Son Yorum: Editör
  [Vize] Sistem Analizi Ve Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 5,111 11.11.2017, Saat:00:50
Son Yorum: Editör
  [Vize] İşlem Tablosu Programlama (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 6,521 11.11.2017, Saat:00:45
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 4.Ünite Ders Notu Editör 0 5,087 11.11.2017, Saat:00:42
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 3.Ünite Ders Notu Editör 0 3,667 11.11.2017, Saat:00:40
Son Yorum: Editör

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:

1 Ziyaretçi