Forum Gündemi:


Editör
#1
İşletme İlkeleri


1.Ünite

İşletme Bilimi, Hukuk, İktisat, Sosyoloji, Psikoloji, Matematik, İstatistik Ve Mühendislik Gibi Bilim Alanları İle İlişkileri Olan Bir Bilim Alanıdır.
İşletme Kavramı
İşletme “Toplumdaki Bireylerin İhtiyaçlarını Kar Sağlama Amacıyla Karşılamak İçin, Düzenli Olarak Ürün Ya Da Hizmetin Üretim Ya Da Dağıtımını Gerçekleştiren Ekonomik Bir Etkinliktir. İşletme Çok Daha Basit Ve Genel Kabul Görmüş Bir Tanıma Göre, “İnsan İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Ürün Ve/Veya Hizmet Üretiminin Gerçekleştirildiği Ekonomik Birim” Olarak Da Tanımlanabilir.
Yukarıdaki Tanımlar, İşletmecilikle İlgili Bazı Özellikleri De Ortaya Koymaktadır. Bu Özellikler;
-     İşletmeler, Ekonomik Bir Etkinlik Gerçekleştirir.
-     İşletmeler, Üretim Ya Da Satın Alma Ve Dağıtım Faaliyetlerini Yerine Getirir.
-     İşletmeler, Ürün Ve Hizmetle İlgili İş Anlaşmaları Yapar
-     İşletmeler, Süreklilik Ve Düzenlilik Gösterir.
-     İşletmeler, Bireylerin İhtiyaçlarını Karşılayarak Kar Sağlama Amacını Güder
-     İşletmeler Risk Taşır.
-     İşletmeler İçin İnsan, Önemli Ve Kritik Bir Faktördür
İşletmelerin Faaliyet Alanları
-     Endüstri Olarak Adlandırılan Ürünlerin Üretimi İle İlgili Faaliyetler.
-     Ticaret Olarak Adlandırılan Ürün Ve Hizmetlerin Değişimi Ve Dağıtımı İle İlgili Faaliyetler.
-     Hizmet Olarak Adlandırılan Soyut Ürünlerin Üretimi Ve Pazarlanması İle İlgili Faaliyetler
Endüstri, Somut Ürünlerin Üretimi İle İlgili Olan Bir İşletme Dalıdır. Endüstri İşletmeleri Temel, İmalat Ve Yapı Endüstri Olmak Üzere Üçe Ayrılır. Temel Endüstri İşletmeleri; Madencilik Ve Taş Ocakçılığı Ya Da Ormancılık Ve Balıkçılık İşletmelerinden Oluşur. İmalat İşletmeleri Günümüzde Makinelerin Kullanımı İle Yararlı Olan Ürünlerin Üretilmesini İfade Eder. İmalat Endüstrileri; Ham Maddeleri Ayrıştırarak Ürün Elde Eden Analitik Endüstriler, Farklı Ham Maddeleri Birleştirerek Ürün Elde Eden Sentetik Endüstriler Birbirinden Farklı Üretim İşlemlerinin Gerçekleştirildiği Birleştirilmiş Endüstriler Ve Değişik Ürün Parçalarını Bir Araya Getirerek Ürün Elde Eden Montaj Endüstrileri Olmak Üzere Dörde Ayrılırlar. Yapı İşletmeleri İse Yol, Baraj, Liman, Köprü Ve Konut Gibi Ürünleri Üreten İşletmelerdir. Ticaret İşletmeleri Toptancı, Perakendeci, İthalatçı Ve İhraçatcı Olarak Faaliyet Gösterebilirler. Hizmet İşletmeleri İse, Tüketicilere Soyut Ürünleri Sağlarlar.
İşletmelerin Başarı Koşulları
-     Doğru Örgütlenme
-     Etkin Yönetim
-     Girişimcinin Nitelikleri
 
 
 
İşletmeciliğe İlişkin Temel Kavramlar
Ekonomik Sistemler
Bir Toplumun Üretim, Değişim, Tüketim Ve Bölüşüm Gibi Ekonomik Sorunlarını Bir Düzen İçerisinde Çözmek İçin Oluşturulan Sosyal Örgütlenme Biçimleri, Ekonomik Sistemleri Oluşturmaktadır. Toplumların Uyguladıkları Ekonomik Sistemler Üçe Ayrılır. Kapitalist Sistem, Sosyalist Sistem Ve Karma Ekonomik Sistem.
Kapitalist Sistem
Adam Smith’in Yaratıcısı Olduğu “ Bırakınız Yapsınlar, Bırakınız Geçsinler” Düşüncesi Ekonomiye Hakim Olmuştur. Kapitalist Sistem, Karlılık, Rekabet Ve Akılcılık Olgularını Dikkate Alır. Sistemin Temelinde, Kendi Çıkarları Doğrultusunda Akılcı Kararlar Alan Bireyler Bulunur.
Kapitalizmin Başlangıç Aşamalarında Ortaya Çıkan Arzulanmayan Sonuçlar 20.Yüzyılda, Kapitalist Sistemin “ Bırakınız Yapsınlar, Bırakınız Geçsinler “ Düşüncesinin Geçerliliğini Yitirmesine Ve Devletin Ekonomiye Yön Verici Düzenlenmeleri Yapmasına Neden Olmuştur. Günümüzün Kapitalist Ülkelerinde Hükümetler, Çeşitli Yasalarla İş Hayatını Düzenlemeye Çalışmaktadırlar.
Kapitalist Sistemin Temel Özellikleri Şu Şekilde Sıralanabilir
-     Devlet Müdahalesi Sınırlıdır. Devlet, Temel Hak Ve Özgürlükler Ve Rekabeti Korumaya Yönelik Düzenlemeleri Yapar.
-     Özel Mülkiyet Geçerlidir. Mülk Sahibi, Toplum Çıkarlarına Aykırı Olmamak Koşulu İle Mülkiyete Konu Olan Maddi Varlıkları, Dilediği Gibi Kullanıp Denetleme Hakkına Sahiptir.
-     Piyasada Rekabet Kuralları Geçerlidir. Piyasada Bir Ürünün Çok Sayıda Alıcı Ve Satıcısı Bulunur Ve Piyasaya Girme Konusunda Serbesttirler.
-     Girişim Ve Seçim Özgürlüğü Bulunur. Birey Ve İşletmeler, Piyasa Mekanizması Aracılığı İle Diledikleri Gibi Üretim Ya Da Tüketimde Bulunabilir.
-     Kişisel Çıkarlar Ön Plandadır. Her Ekonomik Birim, Kendi Çıkarları Doğrultusunda Karar Alır.
Sosyalist Sistem
Alman Düşünür Karl Marx, Sosyalist Düşüncenin Temellerini Atmıştır. Kapitalist Sisteme Bir Tepki Olarak Ortaya Çıkan Sosyalist Sistemde, Birey Ve Toplumun Refah Ve Mutluluğunu Sağlamada Kapitalist Sistem Başarılı Olamaz. Bu Nedenle Kapitalist Sistemin Temellerini Oluşturan Bireycilik Ve Özel Mülkiyet Bu Sistemde Yer Verilmez. Üretim Araçlarının Mülkiyeti, İşci Sınıfı Adına Devlete Aittir. Bu Nedenle, Bireycilik Yerine Toplumu Ön Planda Tutan Sosyalist Düşüncede, Kollektif Mülkiyet Ve Merkezi Planlamaya Yer Verilir.
Karma Ekonomik Sistem
Piyasa Ekonomisine Dayalı Kapitalizmin Ve Merkezi Planlamaya Dayalı Sosyalizmin Toplumsal Refah Sağlama Konusunda Başarılı Olamaması, Karma Ekonomik Sistem Düşüncesini Hayata Geçirmiştir. Karma Ekonomik Sistem, Özel Mülkiyet Yanında Kamu Mülkiyeti Ve Devlet Girişimciliğine Yer Verir Ve Toplumcu Bir Düşünceye Dayanır.
 
 
İhtiyaç Ve İstekler
Toplumdaki Bireylerin, Maddi Ve Kültürel Varlıklarını Sürdürebilmeleri Ve Geliştirebilmeleri İçin, Çeşitli Ürün Ve Hizmetlere Karşı Duydukları İsteğe Ve Bu İsteğin Yarattığı Gerginliğe İhtiyaç Denir.
Ürün Ve Hizmetlerin İhtiyaçları Karşılama Özelliğine Fayda Adı Verilir.
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi, Abd’li Psikolog Abraham Maslow Tarafından 1943 Yılında Yayınlanmış Bir Çalışmada Ortaya Atılmıştır. Maslow, Bu Teori İle İnsan İhtiyaçlarını Kapsamlı Ve Sistemli Bir Biçimde Sınıflandırmaya Çalışmıştır. Bu Teoriye Göre İki Temel Varsayım Vardır. Birinci Varsayıma Göre, Bireylerin Gösterdiği Tüm Davranışlar Bireyin İhtiyaçlarını Karşılamaya Yöneliktir. İkinci Varsayıma Göre İse İhtiyaçların Bir Sırası Vardır Ve Belirli Bir Basamaktaki İhtiyaçları Karşılanmayan Birey, Bir Üst Basamaktaki İhtiyacı Algılayamaz.
Maslow’un İhtiyaçları
-     Fizyolojik İhtiyaçlar (Yeme,İçme,Uyku)
-     Güvenlik İhtiyacı (Vücut,İş,Kaynak,Aile,Sağlık)
-     Sevgi Ve Ait Olma İhtiyacı (Arkadaşlık, Aşk, Aile)
-     Saygı Görme İhtiyacı (Güven, Başarı,Saygı Görülme)
-     Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı (Erdem, Yaratıcılık, Doğallık)
Arz Ve Talep Kavramı
Talep, Bir Ekonomide Tüketici Davranışlarını Açıklarken Arz, Üretici Davranışlarını Açıklar, Talep, Belirli Bir Zaman Diliminde Piyasada, Tüketicilerin Değişik Fiyat Düzeylerinde Satın Almak İstedikleri Ekonomik Ürün Ve Hizmet Miktarı Olarak Tanımlanabilir.
Talebi Etkileyen Unsurlar; Ürünün Fiyatı, İlişkili Ürünlerin Fiyatları, Gelir, Tercihler, Tüketicilerin Beklentileri, Beklenen Alıcıların Sayısı Olarak Sıralanabilir.
Belirli Bir Zaman Diliminde, Üreticilerin Piyasada Değişik Fiyat Düzeylerinde Satmak İstedikleri Ürün Miktarına İse Arz Adı Verilir.
Tüketim Ve Tüketici Kavramı
Üretilen Ürün Ve Hizmetlerin, İstek Ve İhtiyaçları Karşılama Amacıyla Kullanmasına Tüketim Denir. Tüketim Eylemini Gerçekleştiren Birey Ya Da Örgütler İse Tüketici Adını Alır.
Son Tüketici: Kendisinin Ya Da Aile Bireylerinin İhtiyaçlarını Karşılamak Üzere Satın Almada Bulunan Kişi Ya Da Kişilerdir
Endüstriyel Tüketici; Ekonomik Faaliyetlerinin Devamlılığını Sağlamak Üzere Satın Almada Bulunan İşletme Ya Da Örgütlerdir.
Ürün Ve Hizmet Kavramı
İnsan İhtiyaçlarını Karşılama Özelliği Taşıyan Araçlara, Ürün Ya Da Hizmet Adı Verilir.
 
 
Ekonomik Ürün Ve Ekonomik Olmayan Ürün
Ekonomik Ürün Ve Ekonomik Olmayan Ürün Olarak İkiye Ayrılır.
Ekonomik Ürünler Kıt Olma Özelliğine Sahiptir. Tüketicilerin Bu Ürünleri Elde Edebilmesi İçin Para Ödemesi Gerekir.
Ekonomik Ürün: İnsan İhtiyaçlarını Karşılama Özelliğine Sahip, Doğada Herkes İçin Yeterli Miktarda Ve Hazır Bulunmayan Ürünler Ekonomik Ürünlerdir. Emek Ve Çaba Harcanmalıdır.
Ekonomik Olmayan Ürün: İnsan İhtiyaçlarını Giderme Özelliğine Sahip, Doğada Herkesin İhtiyaçlarını Karşılayabilecek Düzeyde Bol Miktarda Bulunan Ürünler Ekonomik Olmayan Ürünlerdir. Hava, Güneş Işığı Ve Yağmur Suyu Gibi
Tüketim Ürünü Ve Endüstriyel Ürün
Ürünler, Tüketicilerin Satın Alınma Amacına Göre Tüketim Ürünü Ve Endüstriyel Ürün Olarak İkiye Ayrılır
Tüketim Ürünü, Bireylerin Kişisel İhtiyaçlarını Karşılamak Üzere Satın Aldıkları Ve Tekrar Üretim Amacıyla Kullanılmayan Ürünlerdir
Endüstriyel Ürün, Bireylerin İhtiyaçlarını Karşılamak Üzere Sunulacak Olan Ürün Ve Hizmetlerin Üretiminde Kullanılan Ürünlerdir.
Dayanıklı Ve Dayanıksız Ürün
Ürünler, Kullanım Sürelerine Göre Dayanıklı Ve Dayanıksız Ürün Olarak İkiye Ayrılır. Dayanıklı Ürün, Tüketiciler Tarafından Elde Edildikten Sonra, Uzun Süre Fayda Yaratan Ürünler Dayanıklı Üründür. Dayanıksız Ürün, Kısa Süre Ya Da Bir Kez Kullanım Sonucunda Faydasını Yitiren Ürünler, Dayanıksız Ürünlerdir.
Üretim Ve Üretim Faktörleri
Sınırsız Olan İnsan İhtiyaçlarını Gidermeye Yarayan Ürün Ve Hizmetlerin Elde Edilmesi İçin Yapılan Her Türlü Faaliyet, Üretim Olarak Adlandırılır. Üretim Faktörü Olarak Adlandırılan Bu Kaynaklar; Doğal Kaynaklar, İş Gücü Ve Sermaye Olmak Üzere Üç Temel Unsurdan Oluşmaktadır.
[img=257x216]file:///C:/Users/TR/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg[/img]
 
 
 
-     Doğal Kaynaklar
-     İş Gücü: İş Gücü, Ürün Ya Da Hizmetlerin Üretimini Gerçekleştiren Fiziksel Ya Da Düşünsel İnsani Çabaları İfade Eder.
-     Sermaye: Üretimi Gerçekleştirebilmek İçin Gerekli Olan Kaynaklardan Bir Diğeri, Sermayedir. Ekonomik Açıdan Sermaye; Araçlar, Makineler, Binalar Gibi İşletmeler Tarafından Ürün Ve Hizmet Üretiminde Kullanılan Fiziksel Kaynakları İfade Eder.
-     Girişimci: Üretim Faktörlerini Bir Araya Getirerek Üretime Yönlendiren, İşletmeyi Kurarak Risklere Katlanıp, Kar Sağlamaya Çalışan Kişi Girişimcidir. Girişimci Bir Birey, Bir İşletme Yada Kamu Kuruluşu Olabilir. Bir İşletmeyi Hayata Geçirmek İçin, Risk Alma İstekliliği İle Birlikte, Yönetsel Ve Örgütsel Becerilere Sahip Girişimcilere İhtiyaç Vardır.
 
-     Teknoloji: Ürün Ve Hizmet Üretiminde Gerekli Olan Üretim Bilgisi, Teknoloji Olarak Adlandırılır. Teknoloji, Günümüzde Yaşamımızın Her Alanında Olduğu Gibi İşletmecilikte De Önemli Bir Unsurdur. Üretimde Teknik Bilgi Ve Teknolojinin Gelişmesi, Üretimi Arttırıcı Ve Maliyetleri Azaltıcı Bir Etki Yaratmaktadır
Patent, Know-How Ve Marka Gibi Unsurlar, Ürün Teknolojisinin Kapsamına Girer.
Girişimci Ve Yönetici
Girişimci
Bir Ülkenin Ekonomik Gelişmesinde, Girişimci Sayısının Artmasının Önemli Etkisi Bulunmaktadır. Dengeli Bir Ekonomik Kalkınma, İşsizliğin Azalması Ve Sosyal Refahın Sağlanması İçin Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilerin Teşvik Edilmesi Son Derece Önemlidir. Girişimci Pazardaki Bir Boşluğu Veya İhtiyacı Belirleyerek İş Fikrine Dönüştüren, Ayrıca Risk Üstlenen Ve İşini Kurabilmek İçin Gerekli Kaynakları Bir Araya Getirebilen Kişidir.
Girişimci
-     Üretim Faktörlerini Bir Araya Getirir.
-     Ürün Ya Da Hizmet Üretir Ya Da Pazarlar.
-     Kar Amacı Güder
-     Riskleri Üstlenir
Kosgeb (Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)
Oecd (Ekonomik İşbirliği Ve Kalkınma Örgütü)
Bu Tanımlara Göre Girişimcilik, Ekonomik Fırsatların Belirlenmesi İle Başlayan Ve Girdi Ve Kaynakların Sağlanarak İşletmenin Hayata Geçirilmesi İle Devam Eden Dinamik Bir Süreçtir.
Bu Süreç Aşağıda Sıralanan Üç Ayrı Unsuru İçermektedir.
Kurumsal Altyapı: Eğitimli, Deneyimli Ve Birikim Sahibi, Sorun Çözme Yetneğine Sahip İş Gücü
Bürokrasi Ve Mevzuat: İşletme Kurmadaki Güçlükler, Kuruluş Yeri Sorunları, İşletme Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar, İstihdam Ve İş Gücü Sorunları
Destek Programları: Eğitim, Danışmanlık, Başlangıç Seermayesi, Diğer Finansal Destekler, Kredi Garantisi, Teknoloji Destekleri, Yeri Temini Ve Bilgi Kaynaklarına Erişim. Günümüz Girişimcisinin İşlevleri Şu Şekilde Sıralanabilir.
-     Üretim Faktölerini Üretime Yönlendirme
-     Ürün Ve Hizmet Çeşitliliği Sağlama
-     İstihdam Yaratma Ve İstihdamı Artırma
-     Toplumsal Refahın Artmasına Katkı Sağlama
-     Teknoloji Ve Bilimin Gelişimine Katkı Sağlama
-     Yeni Pazarlar Ve Yeni İş Modelleri Yaratma
-     Sermaye Birikimi Sağlama
 
 
Yönetici
Yönetici İle İlgili Çeşitli Tanımlar Yapılmakta Birlikte Klasik Tanıma Göre Yönetici Kar Ve Risk Başkalarına Ait Olmak Üzere, İşletme Kaynaklarını İşletme Amaçlarına Yönlendiren Kişi Olarak Tanımlanabilir
Yönetici, Girişimci Gibi Risk Ve Karın Üstlenicisi Olmayıp Ücret Karşılığında Girişimci İçin İşletmede Çalışan Kişidir



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  [Vize] Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 9,348 11.11.2017, Saat:00:53
Son Yorum: Editör
  [Vize] Sistem Analizi Ve Tasarımı (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 5,448 11.11.2017, Saat:00:50
Son Yorum: Editör
  [Vize] İşlem Tablosu Programlama (1-4.Ünite) Ders Notu Editör 0 7,024 11.11.2017, Saat:00:45
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 4.Ünite Ders Notu Editör 0 5,851 11.11.2017, Saat:00:42
Son Yorum: Editör
  [Vize] Üretim Yönetim Sistemleri 3.Ünite Ders Notu Editör 0 4,148 11.11.2017, Saat:00:40
Son Yorum: Editör

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:

1 Ziyaretçi